НАП: Еднаква наказателна лихва за граждани и фирми

Няма никакво правно основание гражданите и фирмите да се делят и да плащат различна наказателна лихва за просрочие на задълженията си. Това коментираха за „Стандарт“ от Националната агенция за приходи по повод предложението на депутати от Реформаторския блок да бъде намалена наказателната лихва.

В момента законната лихва за забавени плащания между граждани и фирми, както и на задължения към държавата е 10% плюс основния лихвен процент на БНБ, който сега е 0%.

Предложението на депутатите е наказателната лихва за фирми да стане 8% плюс основния лихвен процент (ОЛП), а за граждани – 4% плюс ОЛП. Очаква се промените да бъдат вкарани за гласуване на второ четене в парламента още тази седмица, в последните дни преди това Народно събрание да бъде разпуснато.

Потърсени за коментар, от НАП се обявиха категорично против това предложение с четири основни мотива. Първо в ЕС има директива, според която наказателната лихва за просрочие не може да е под ОЛП плюс 8%.

На второ място различна лихва за просрочия на граждани и фирми е нелогична и няма правно основание длъжниците за се делят на групи. Третият сериозен довод, е че ако наказателната лихва бъде намалена, плащането на данъци и осигуровки ще стане по-малко атрактивно от взимането на банков заем, пише в.Стандарт. За хората и бизнеса ще бъде по-изгодно да не плащат данъците си и така реално да получават кредит от държавата, вместо както е нормално в пазарна икономика да са изрядни към хазната и да финансират дейността си с банков заем.

Четвъртият довод на НАП, е че целта на лихвата за просрочие е да се наказва забавяне на плащане. Който плаща задълженията си в срок, въобще не дължи наказателни лихви.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *