НАП запорира сметки и по интернет

Публичните изпълнители на НАП вече запорират банкови сметки по интернет. Служителите изпращат до банките подписани с електронен подпис запорните съобщения. Новият начин на налагането на тази обезпечителна мярка стартира пилотно в София, Варна и Пловдив, съобщиха от данъчната агенция. Над 1000 души с просрочени задължения за данъци и осигуровки от трите региона са получили вече запор на банковите си сметки по електронен път.

Запорът върху банковата сметка е една от принудителните обезпечителни мерки, които НАП налага, заради невнесени в срок данъци и осигуровки. Друга подобна мярка е запор върху работната заплата, отбелязват от приходната агенция. Сред собствеността, която подлежи на запор заради задължения към хазната, са движимите вещи – лични и служебни автомобили, селскостопанска техника, яхти и т.н. Освен да ги запорират, инспекторите от НАП, могат и да ги продадат на търг, в случай че некоректните данъкоплатци отказват да внесат просрочените си задължения.

Запори могат да бъдат наложени и върху оборотните стоки на фирмите и върху бъдещи плащания към тях. Публичните изпълнители често налагат и възбрани върху недвижимите имоти на длъжниците. Изброените обезпечителни мерки се налагат тогава, когато са изчерпани всички други възможности да бъдат събрани натрупаните и неплатени данъци и осигуровки.

Прилагането на новия начин на запориране на банковите сметки ще продължи. Предстоят преговори за разширяване на кръга на банките, с които НАП ще работи по новия начин, предупредиха от ведомството.

Междувременно в. „Труд“ съобщи, като се позова на свои източници, че се подготвя законова промяна, с която данъчните ще могат да ровят в банковите досиета на длъжниците към бюджета. Досега банковите тайни бяха затворени за НАП, освен ако няма изрично съдебно решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *