НАП и митниците установиха, че им трябва обща система за следене на акцизните стоки

Това предвиждат проектопромени в Закона за акцизите, които правителството предлага за одобрение на Народното събрание.
В бъдеще ще бъде разработена единна   Българска акцизна централизирана информационна система, чрез която двете институции ще засичат движението на всички акцизни стоки.
Идеята е да се подобри административният контрол при по-лесни процедури за икономическите оператори, да се знаят действителните получатели на акцизни стоки и доставените им количества.
Общата информационна система ще позволи на двете институции да контролират по-добре отчетените количества и да противодействат на евентуално укриване на приходи и неплащане на дължими публични вземания, се казва в мотивите, цитирани от Правителствената информационна служба.
Поради въведената положителна акцизна ставка върху природния газ от 1 юни 2012 г., с проекта е разширен кръгът на лицата, подлежащи на задължителна регистрация по закона. Това са търговците, които извършват продажби на природен газ за моторно гориво. Заради въведените различни акцизни ставки в зависимост от предназначението на природния газ са предложени определения за „битови“ и „стопански“ нужди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *