НАП и Мургина са рекетьорска групировка

Една от най-порочните практики, прилагана от отстранената вече от длъжност като директор на НАП Мария Мургина, е свързана с допълнително материално стимулиране на служители от Агенцията с цел вкарването им в престъпни организирани групи за източване на ДДС и рекет на почтени фирми – редовни данъкоплатци – чрез непрекъснат данъчен контрол и проверки.

Според разследващите случая експерти Мургина е спускала т.нар. вътрешни правила подписвани от нея, които обаче не са били публикувани на официалния сайт на агенцията, а това е задължително според закона.
Една от честите практики на бившия директор на НАП е била да се позовава на Наредба №2 на министъра на финансите от 2001 година, без обаче наредбата да е известна и публикувана в сайта на НАП.
Мургина е работила в своеобразна престъпна група с част от своите заместници, които също са получавали рекордни за българските стандарти премии.
Според разследващите в този кръг влизат Николай Петков, Росен Иванов и Васил Панов – те са били част от най-близкото й обкръжение.
А онези регионални директори, които отказвали да участва в престъпните схеми, като директорката на НАП-Силистра Милена Цолчовска и директора на НАП-Бургас Недялко Киров, са били отстранени от Мургина. Отстраняването им е било чрез политическа поръчка, съобщиха още разследващите.
Няколко от регионалните директори на данъчните дирекции и техни заместници само за тримесечие са получавали суми от порядъка на над 90 000 лева. Средната заплата в НАП е между 600-700 лева. А средният размер на премията за около 9000-те хиляди обикновени служители на НАП е средно 237 лева.
actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *