НАП отива на лов за швейцарски сметки на българи в началото на март

През първата седмица на март ще се състои среща между представители на България и Германия във връзка със сметките на българи в швейцарски банки, съобщи директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в предаването на Дарик „Седмицата”.
Ще искаме да ни дадат информацията бързо, оперативно, каза още Стефанов, като допълни, че приема всякаква информация, която може да послужи на администрацията да залови граждани, които не си плащат данъците.
На въпрос дали България е готова да плати за данните, Стефанов отговори, че ще бъде взето решение след като се види за колко българи става въпрос и за какви суми. По думите на директора на НАП, според първоначалните разговори засега България нищо няма да плаща.
Стефанов допълни, че засега няма „разкаяли се” данъкоплатци, само няколко бизнесмена са позвънили в кол центъра на приходната агенция, за да питат кога и какво ще се случва.
Директорът на НАП допълни, че няма информация за сметки на българи в банки от Европейския съюз, каквито публикации се появиха в някои медии. Той обясни, че обменът на информация между страните членки в общността е изключително тромав и се чака по година – година и половина. В момента се готви документ  за по-бърз обмен на информация, уточни Стефанов.
Започват и проверки на физически лица с допълнителни доходи над 50 000 лева дали са се регистрирали по ДДС. Това са пари, които са спечелени над заплатата, която се получава по трудов договор. Справка за 2008 г. показва, че над 90 % от хората с такива доходи не са се регистрирали по ДДС, обясни шефът на приходната администрация.
Красимир Стефанов съобщи още, че продължават проверките за доходите, декларирани от футболисти и фолк и поп изпълнители. Повече от половината футболисти от А група не са успели да обяснят откъде имат пари, за да живеят с висок стандарт. Шефът на данъчните обясни, че една проверка протича поне няколко месеца, затова конкретни резултати все още не могат да бъдат оповестени.
Той се обяви и „за” завишаване санкциите за нарушение на данъчните закони. Сега тези санкции в България са пренебрежимо ниски, допълни още Красимир Стефанов.
По отношение на операция Октопод директорът на НАП каза, че приходната администрация с всички сили и средства съдейства на органите на реда. Проверяваме над 100 физически и юридически лица, свързани със задържаните в операцията, каза той.
Повече от 25 служители на агенцията пък са били уволнени за корупция през последните шест месеца, съобщи директорът на приходната агенция.
Задържаното ДДС за фирмите е по-малко от 450 млн. лева, каза още изпълнителният директор на ведомството Красимир Стефанов. Той определи като спекулации твърденията, че държавата бави повеч от половин милиард лева данъчен кредит на фирмите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *