НАП проверява китайското карго

Данъчните са започнали денонощен контрол на всички китайски и турски карго товари, които влизат в страната през границата, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

 

Всяка доставка под този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол. Екипи на МВР, ДАНС и Агенция „Митници“, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, са стартирали проверките още от юли.

От НАП обясняват, че инспекторите в момента разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС. Търговецът внесъл в страната близо 80 хил. чифта обувки, със занижена митническа стойност и произход Китай под специфичен митнически режим 42, оформен в южната ни съседка Гърция.

Според данъчните, този режим позволява в случаите, в които стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС-то да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. „Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години“, допълват от агенцията за приходите, информира monitor.bg.

Преди седмица столичната фирма е внесла с 4 тира стоки от Китай през Гърция. За същата търговецът е декларирал, че е изнесена за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. След извършена проверка от македонските партньорски служб, за едното превозно средство е установено, че е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува.

Данъчната администрация в Унгария не потвърждава сочената фирма получател изобщо да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия, като разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последния 5-годишен период. Предстои доклад на материалите по случая в прокуратурата.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *