НАП проверява 400 фирми за данъчни измами

Националната агенция за приходите проверява 400 фирими, за които има съмнения, че са извършили данъчни измами за над 100 милиона лева, съобщи директорът на агенцията Красимир Стефанов по БНР.
Проверките на физическите лица продължават, което не е кампанийно. Но това се прави за лица, за които има нужда, каза директорът на НАП. Агенцията запазва фокуса върху доброволното представяне на данъците. На първо място е съвместната работа с ДАНС, МВР. След обявените специални мерки, сред които изземане на парите от касите на длъжници, в агенцията са постъпили 4 милиона лева. Красимир Стефанов очаква от тези мерки до края на годината да се съберат около половин милиард лева.За третата поредна година е успешна кампанията на НАП за деклариране на доходите, отчете Красимир Стефанов.
За третата поредна година е успешна кампанията на НАП за деклариране на доходите, изтъкна шефът на НАП. Ден преди приключване на кампанията са подадени са около 500 хил. данъчни декларации, 20 000 декларации са подадени чрез интернет“, със 7000 повече спрямо миналата година, сочат данните на НАП. Към края на кампанията с обработката на декларациите по пощата се очакват към 600- 650 000 декларации. Миналата година декларациите са били между 750-800 000, уточни Стефанов.
40 души са подали декларация за доход над 1 млн. лева, а един от тях е с доход над 10 млн., каза още Красимир Стефанов. НАП не води война срещу богатите хора, категоричен е той. Нашите усилия са насочени срещу тези които имат доходи, имат имущество, а декларират минимални доходи, подчерта Стефанов. В България трябва да стане яснокато в европейска държава, че не може да получаваш доходи от наем на месец 20 хиляди евро, примерно, и нищо да не декларираш, посочи той.
В резултат на скандалите около агенцията имаше едно задържане на връщането на ДДС на фирмите и то беше от около 460 млн. лева, посочи Стефанов и добави, че започват да правят и частично връщане на ДДС. В последния месец са върнати от около 100 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *