НАП стана мегамаркет

Можете ли да си купите от едно и също място въдица с макари и гумена лодка, меден казан за варене на ракия и една каруца? Отговорът е да. И не само – на същото място можете да си изберете и апартамент, цели сгради или пък птичарници или краварници. Всичко това може да се купи от Националната агенция за приходите (НАП), която всеки месец пуска за продажба различни стоки. Те са били конфискувани по една или друга причина и след това са се озовали в „магазина“ на данъчните. Приходите от този оборот отиват в държавната хазна.

„Аукционът“ до такава степен изобилства от разнообразни стоки, че понякога дори буди усмивки. Като например конфискуваните четки за рисуване, дърва за огрев, чадъри, инструменти за татуировки и пиърсинг и дори керемиди. Битовите потреби също не са пропуснати – предлагат се бяла техника, кърпи за баня и цветни буркани. Разбира се, има и стандартни стоки като скъпоценности и бижута, компютри, велосипеди, различен клас автомобили и дори сграда на бивша банка. Не са пропуснати и хранителните стоки.

Данъчните предлагат млечни продукти за салати в различни опаковки, а буквално преди дни стана ясно, че инспекторите от отдел „Държавни вземания“ продават на търг дори прясно мляко. Причината? Неплатено в срок обезпечение от получателя на стоката. Поради което повече от 20 тона мляко, изоставено в полза на държавата, се оказали в ръцете на данъчните. Те пък му направиха реклама – продуктът бил внос от Полша и има различен процент на масленост.

През този месец инспекторите от отдел „Държавни вземания“ пуснаха за продан земя и сгради в Симитли, Перник, Петрич и др., отнети в полза на държавата от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Но това съвсем не е всичко.

Каталогът на данъчните се променя всеки месец и просто е въпрос на време човек на попадне на това, което търси. През миналата година например продажбите в НАП се превърнаха в истинска атракция, след като данъчните обявиха, че продават конфискувани 1200 огнестрелни и газови оръжия,гранатомет, пистолети, карабини, пушки, боеприпаси. Дали някой се е въоръжил до зъби, като ги е купил, не става ясно, но стоките сами по себе си предизвикаха огромен интерес. До тях бяха „наредени“ вещи и имоти на ключови фигури от подземния свят. И ако това все още се счита за екзотика у нас, то на 10 000 километра от София – в САЩ, съвсем не е така.

Преди броени месеци имението на легендарния американски гангстер Ал Капоне в Маями бийч, Флорида, бе обявено за продажба за 8.5 млн. долара. Вилата, която е била построена в годините около Голямата депресия, е била купена от Ал Капоне, който направил състояние от контрабанда на алкохол по време на „сухия режим“. Въпреки че разчиства сметките си със свои конкуренти по „втория начин“, в крайна сметка гангстерът лежи в затвора, но не за разправа или за незаконна търговия с алкохол, а за укриване на данъци.

Пускането за продажба на оръжия от НАП почти съвпадна с един друг американски търг – в щата Ню Хемпшир. Оказа се, че властите там са решили да продадат пистолетите на легендарната двойка престъпници Бони и Клайд. Търгът бе озаглавен „Американски гангстери, престъпници и полицаи“, а колекционерите доволно потриха ръце в очакване на големите покупки, които да ги докоснат до престъпния свят от началото на миналия век. Наред с техните оръжия за продажба бяха пуснати и пистолетите на други известни гангстери като Ал Капоне и Бейби Фейс, чиито „подвизи“ им осигуриха централно място в история на САЩ след Великата депресия.

Някои от оръжията на НАП имат по-скоро колекционерска стойност, а други плачат за поправка. Трети са амортизирани до такава степен, че стават само за резервни части. Всяко едно от тях има различна съдба – едни са били изоставени от собствениците си, след като е изтекъл срокът на разрешенията, а други са били отнети в полза на държавата.

Колкото до самия търг – у нас той е явен и таен. Явният е ясен, а колкото до тайния – всеки предлага цена в плик, като след това може да присъства на отварянето му. Печели този, който е предложил най-добрата за бюджета цена. Ако продажбата се провали, се прави втори търг, но вече с по-ниска цена, като „промоцията“ продължава, докато стойността не падне наполовина.

Ако и тогава не се намери купувач, то търгът може да бъде пуснат наново в опит да се намерят желаещи. Затова и е трудно да се говори за „профил на купувача“. Ако в САЩ например от такъв тип продажби се интересуват предимно колекционери и хора, търсещи находки, то у нас всичко зависи от стоката.

А дали има интерес към самите продажби, може да се съди от приходите на НАП по това перо. За миналата година те са около 20 млн. лева. За сравнение през 2012 г. постъпленията от продажби по съдебни решения, отнети или конфискувани вещи, които попадат в „аукциона“ на НАП, бяха около 7 млн. лева. Макар че интерес не липсва, купувачите гледат най-вече дали стоката има „представителен“ вид и дали е запазена. В това отношение има известен проблем, тъй като трудно се намират купувачи за старите автомобили например. От тях често пъти се интересуват хора, на които им трябват резервни части. Но все пак за данъчните всеки приход е добре дошъл, дори и да е по-скромен от очакваното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *