НАП чака 21 000 длъжници със 17 млн. лв. борчове

От Националната агенция за приходите съобщиха, че все още 21 000 длъжници не са си платили налозите върху доходите през 2015 година, въпреки че крайният срок изтече в началото на май. Общият размер на задълженията на некоректните длъжници заедно с лихвите до този момент е 17 млн. лева. Сред длъжниците с просрочия има певци, музиканти, актьори и други публични фигури.

Всички, които все още не са внесли дължимия данък върху доходите, получават последно предупреждение и срок от две седмици, за да внесат задълженията си. От приходната агенция предупреждават, че ако не постъпи плащане, данъчните ще пристъпят към запор на заплатата или имуществото за събирането на парите по принудителен начин.

Обичайната практика е, когато има закъсняване на плащането, от агенцията да изпращат писмо по електронен път. От агенцията са категорични, че да се стига до запор е еднакво неприятно както за тях, и за длъжника. Също така през последните години има промяна на поведението на хората и до края на юни вече са внесени 83 % от задълженията на всички. За сравнение с предишни години- например през 2014 г. – процентът е бил 77,7%. Явно, напредък има, но има какво още да се направи, за да бъдат и двете страни напълно доволни.

Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *