НАП ще контролира вноса на рискови стоки и през морските пристанища

До края на юни звеното за фискален контрол на НАП щe открие пунктове за контрол на рискови стоки на пристанищата във Варна и Бургас и на ГКПП Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 г., съобщават от приходната администрация.

От началото на годината до момента фискалните агенти са извършили над 35000 проверки на рискови стоки. Запечатани са 6500 превозни средства, наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Звеното е проследило движението на близо 450 млн. кг рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства.

Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци „за лична употреба“.

С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, допълват от НАП. В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната, а впоследствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС.

„Виждам все по-убедителни резултати от работата на „Фискален контрол“. Освен преките фискални ползи и пресичане на т.нар. фиктивен износ това, което правим, помага и за по-честна и конкурентна среда, дава на българските зеленчукопроизводители равен старт“, каза по повод проверките директорът за звеното „Фискален контрол“ в НАП Пламен Димитров, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *