Нарастват заплатите на чиновниците

Заплатите на чиновниците се увеличават, а в образованието и здравеопазването намаляват. Това показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината спрямо второто.

В сектор „Държавно управление“ увеличението е с 25 лв. и средното възнаграждение за периода от юли до септември достигна 1091 лв., докато в „Образование“ се понижават с 23 лв. и падна до 870 лв. В здравеопазването също вземат по-малко пари пише в.Труд. Там намалението е с 15 лв. и средната заплата към края на трето тримесечие е 996 лв., отчита националната статистика.

Най-голямо увеличение има в сектор „Култура, спорт и развлечение“ и „Селско, горско и рибно стопанство“, където заетите вземат съответно с 58 лв. и 38 лв. по-високи заплати спрямо второто тримесечие на тази година.

Според официалната статистика най-високи заплати вземат в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2159 лв., следвани от заетите с „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1647 лв. Най-малко пари получават в „Ресторантьорство и хотелиерство“ – 580 лв.

С най-голямо понижение на възнагражденията са работещите в сектор „Финансови и застрахователни дейности“ – с цели 152 лв.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *