Нараства икономическият интерес към Дунавския регион и Черно море

София /КРОСС/ Отбелязваме нарастващ икономически интерес към Дунавския регион и към района на Черно море за времето от предишната сесия на Българо-японския икономически съвет проведен в Япония – каза председателят на БТПП Цветан Симеонов в привествие при откриването на 24-та Сесия на българо-японския икономически съвет. Въпреки кризата в България напоследък не са увеличавани данъци, не са намалявани заплати и пенсии. Това на фона на останалите страни от региона се налага извода за България като най-добро място за инвестиции в страните от ЕС. БТПП насърчава сътрудничеството, защото вярваме, че ако към българското трудолюбие се прибави японския мениджмънт и дисциплина, ще бъдем твърде конкурентни в рамките на Европейския пазар – каза от името на домакините на Съвета Симеонов.
В приветствието си към сесията Н. Пр. Цунехару Такеда напомни, че неговата страна беше сред донорите и инвеститорите в българската икономика преди присъединяването на България в ЕС. След 2007 вече сме в отношения на взаимно изгодни икономически отношения. По думите на посланика нивото на инвестициите все още е далеч от възможностите на двете страни
БТПП е домакин на провеждащата се в София 24-та Сесия на българо-японския икономически съвет към Палатата. Бяха представени успешни японски проекти в България – Болница „Токуда“, изграждане на ветроенергиен парк „Калиакра“, цехът за кабелни инсталации на „Ядзаки Корпорейшън“ в Ямбол, проекта за рехабилитация на ТЕЦ „Марица Изток-2″, проекта за софийското метро, разширяване на пристанище Бургас и др. По време на 24-тата сесия бяха обсъдени възможностите за развитие на нови проекти в областта на ВЕИ, екологията, машиностроенето, информационните технологии, и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в туризма и селското стопанство.
Утре БТПП отново ще е домакин на среща на японска бизнес делегация с представители на българските работодателски организации. 33-членната японска делегация всъстава на която са зам.-председателя на Комитета за Европа на „Кейданрен“ и президент на Сумитомо Лайф Иншурънс – г-н Йокояма и г-н Кобаяши, Президент на Мицубиши Кемикал Холдинг. Визитата на японската делегация е съчетана с посещения в Словакия и Румъния. Основната цел на визитата е активизиране на търговско-икономическите отношения между Европейския съюз и Япония и проучване на възможностите за инвестиции в България, Румъния и Словакия, като новоприсъединили се към ЕС страни. В японската бизнес федерация “ Кейданрен“ членуват най-големите водещи японски компании, над 100 индустриални асоциации и около 50 японски регионални икономически организации.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *