Нараства процента на бързите кредити

Бързите кредити в страната нарастват с 14,8% за година и в края на декември общият им обем е 2,479 млрд. лв. (2,7% от БВП), сочат данните на БНБ. Общата сума на заемите, които са отпуснати от дружества, специализирани в кредитиране, е много по-малка от банковите кредити, които в края на 2016 г. са 49,2 млрд. лв.

Но бизнесът с бързите заеми постига много по-голям ръст от банковото кредитиране, което за година се увеличава само с 1%. Дори като абсолютна сума увеличението на бързите заеми с 319 млн. лв. за година доближава ръста на банковите кредити, който е 488 млн. лв.

За година дружествата за небанкови заеми са продали 72,9 млн. лв. от кредитния си портфейл, вероятно на фирми за събиране на дългове. Макар дружествата, които отпускат заеми, да са популярни като фирми за бързи кредити, отпусканите от тях средства в повечето случаи въобще не са бързи. А преобладават заемите със срок над 5 години, които достигат общата сума от 884,4 млн. лв. За година те се увеличават с 30,8% и имат дял от 35,7% в общия размер на кредитния портфейл на дружествата. Небанковите кредити със срок между 1 и 5 години са 727,6 млн. лв. и за година нарастват с 13,6%. Но най-голям скок от 22,4% се отчита именно при бързите кредити със срок до 1 година, които в края на декември достигат 459,6 млн. лв.

Наред с ръста при отпускането на бързи заеми се увеличават и необслужваните небанкови кредити, които в края на декември са 407,9 млн. лв. Това е увеличение с 13% за година и е съществена разлика от пазара на банковото кредитиране, където се отчита намаление на проблемните заеми. Небанковите кредити за домакинствата нарастват с 16,5% за година и в края на декември са 1,953 млрд. лв. Те формират близо 80% от общия обем на небанковото кредитиране. Останалите близо 20% от небанковите заеми са за бизнеса като за година те нарастват с близо 10% до 442 млн. лв. През последното тримесечие на 2016 г. обаче се отчита минимален спад на бързите заеми за фирмите.

Домакинствата взимат предимно потребителски небанкови кредити, които за година нарастват с 22,5% и достигат общо 1,754 млрд. лв. Хората все по-рядко се обръщат за жилищни заеми към фирми, специализирани в кредитиране, информира в.Стандарт. Обемът на отпуснатите от тях жилищни кредити намалява с 31% за година до 112,4 млн. лв., сочат данните на БНБ. Явно когато става въпрос за жилище, хората все по-рядко се обръщат към фирми за бързи заеми, а предпочитат да се доверят на банките.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *