Населението намалява, а заетите растат

Заетите растат, безработицата пада, но населението ни продължава да намалява.Повишаването на коефициента на заетост в България е повече статистически резултат от намаляващото население, а не благодарение на разкриването на много нови работни места.

Макар икономическият ръст да продължава, поне на този етап не се виждат ясни негови проекции в посока разкриване на значително повече работни места.

Впечатлението е, че всъщност икономиката на България расте, а новите работни места са сравнително малко.
Голяма част от обявите за нови работни места са за технологични производства, което прави малко вероятно да бъдат заети от дългосрочно безработни и нискоквалифицирани.
И проблемът пак засяга чуждестранните инвестиции, защото едно от най-важните условия, за да бъдат привлечени такива, е наличието на квалифицирана работна ръка.
Всички провеждани досега политики за активизирането на младите очевидно са без положителен резултат, защото както тяхната икономическа активност, така и тяхната заетост само намаляват.
Дългосрочно безработните продължават да формират основната част от безработните на пазара заради тяхната непригодност към търсенето и липсата на специфични професионални умения.
Дефицитът на кадри ще продължи да разтваря ножицата в нивото на заплащане и неравенство в България.
А за тези, които са в програмите за субсидирана заетост, ще става все по-трудно да се включат на пазара на труда.
Все повече ефектът от намаляващото население в активна възраст влияе върху отчитането на заетостта.
Фактът, че в България са останали по-малко хора, се отразява положително върху статистиката за повишената заетост.
Румен Гълъбинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *