Наследникът на Дилма – следствен за корупция

Наследникът на Дилма Русеф, президентът Мишел Темер, за който се говори, че е организирал преврат срещу Русеф с цел да заеме мястото й на президентския стол, се оказа замесен в корупционния скандал с държавната компания „Петробраз“, съобщи Франс прес.Съдията от бразилския върховен съд Теори Заваски даде разрешение да се започне предварително разследване на твърдениятаза корупция и даде  зелена светлина да бъдат започнати няколко разследвания срещу политически ръководители, въз основа на свидетелските показания на Сержио Машадо – бивш директор на петролната компания „Транспетро“, филиал на „Петробраз“.
Машадо, който е един от заподозрените по делото за корупция в държавния петролен гигант, постигна споразумение с властите да получи по-лека присъда, ако даде показания.
През юни Машадо каза в съда, че през 2012 г. Темер, заемащ по онова време поста вицепрезидент на Дилма Русеф, е искал от него пари за финансиране на предизборната кампания на кандидата на партия Бразилско демократично движение за кмет на Сао Пауло. Машадо твърди, че двамата се договорили за сумата от 1,5 милиона реала (465 000 долара), която била отделена от бюджета на компанията „Кейруз Галвао“. Нейната дейност също е разследвана в рамките на делото за корупция.
Сега думата има главният прокурор Родриго Жанот, който трябва да реши дали да започне официално разследване срещу президента, което ще се базира на твърдението, че Темер е поискал през 2012 г. финансови средства от „Транспетро“.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *