Натискат за 10 на сто налог върху доходите

Плоският данък ще увеличи данъците за хората с ниски заплати, ако не се намалят осигуровките

Данъкът върху доходите и осигуровките да бъде намален на 10%. Това предлагат Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“, и Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Те са изпратили петиция до премиера Сергей Станишев, до министъра на финансите Пламен Орешарски и до лидерите на ДПС и НДСВ. Намалението на данъка и осигуровките е възможно без съществени рискове за стабилността на бюджета, пише в документа.

Ставките на данъка върху доходите в България са 20%, 22% и 24%. Необлагаемият доход пък е 2400 лв. годишно. Така хората със заплати до 215 лв. не плащат данъци, а само осигуровки. Ако размерът на осигуровките се запази, но се премахне необлагаемият минимум и се въведе плосък налог от 10%, хората със заплати под средните реално ще плащат по-висок данък.

В съседните страни вече е въведен плосък данък върху доходите. В Румъния ставката е 16%, в Сърбия – 14%. В Македония сега е 12%, а догодина ще стане 10%. В Гърция ставките са по-високи, но необлагаемият доход е 1000 евро на месец.

Осигуровките у нас са 36,7%, пише в петицията. Според Евростат данъчно-осигурителната тежест върху работещите с ниски заплати в България е 36%. Облагането на по-високоплатените, предприемчивите и средната класа е още по-високо и достига до 45%. В Ирландия, икономическият тигър на Европа, осигуровките са между 8,5% и 16,75% в зависимост от дохода. Икономистите предлагат вноските за пенсия да паднат и у нас.

Ние няма да отстъпим от предвиденото в бюджета намаляване с 3% на осигуровките от средата на годината, каза зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев по Би Ти Ви.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *