Националният дълг на САЩ достигна 21,2 трлн. долара

Брутният федерален дълг на САЩ достигна колосалните 21,2 трлн. долара, въпреки че ръстът на БВП се очаква да надхвърли 4% през второто тримесечие, а безработицата е на най-ниското си равнище от 10 години, пише CNBC.

Резултат с изображение за сащ дълг

Икономистите засилват призивите си към американските власти да обърнат внимание на дълга сега, когато икономиката е стабилна и все още не е връхлетяла следващата финансова криза.

„Дори да смятаме, че държавният дълг не е от значение за представянето на икономиката, трябва да признаем, че при настъпване на криза правителствата не са склонни да предприемат значителни стъпки, ако дългът е толкова висок, колкото е нашият в момента“, казва Джаред Бърнстейн, старши сътрудник в Center on Budget and Policy Priorities.

През юни бюджетната комисия в Конгреса съобщи, че федералният дълг, притежаван от хората, ще нарасне от 78% от БВП в края на тази година до 96% през 2028 г. Това ще бъде най-високото равнище от 1946 г. Авторите на доклада предупредиха, че толкова висок и растящ дълг заради по-високи разходи и по-ниски приходи ще има „сериозни негативни последици за бюджета и страната“.

“Увеличаването на дълга затруднява стимулирането на икономиката с цел генериране на растеж. За инвеститорите е лесно да игнорират държавния дълг в краткосрочен план“, казва Соня Гибс, старши директор в Capital Markets и на отдел „Капиталови пазари и политика към нововъзникващите пазари“ в Institute of International Finance.

САЩ не са единствената страна в света с рекордно висок дълг. През април Международният валутен фонд (МВФ) изрази тревога за глобалния дълг, като отбеляза, че съотношенията между дълга и брутния вътрешен продукт в развитите икономики е на нива невиждани от Втората световна война насам, информира infostock.bg.

МВФ предупреди, че сега е време инвеститорите и политиците да обърнат внимание на растящия дълг, като посочват конкретно САЩ. Фондът съобщи, че данъчната реформа и споразуменията за повишаване на разходите означават, че САЩ ще бъдат единствената развита икономика, в която съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт ще нараства през идните 5 години.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *