Началото на кризата в България

Според най-разпространените оценки разгръщането на финансовата и икономическа криза в САЩ, Япония и Западна Европа започва на 9 август 2007 г.,като доказателства са намесите на централните банки на еврозоната, САЩ и Япония на валутните пазари и парични пазари.
Много анализатори, политици и пазарни наблюдатели посочваха, че влиянието на тази криза в България ще се забави или ще е слабо, като през последните месеци стана ясно, че такова влияние има, макар и наистина да е по-късно във времето.
Investor.bg се опита да намери отговор на въпроса кога точно настъпи кризата у нас. Според анкета на сайта датата, която трябва да се посочва при отговор на този въпрос, е 21 октомври 2008 г. Тогава БНБ приема промяна в наредбата за минималните задължителни резерви (МЗР) на банките, целяща осигуряване на ликвидност в банковата система. Според промените за резервни активи на търговските банки се признават и 50% от касовите им наличности. Улесни се и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ. Според 28% от гласувалите това събитие е първият признак за усещането на ефектите на кризата у нас.
Ако вземем тази дата за отправна точка, то може да се каже, че криза в България има вече от пет месеца.
За 16% от гласувалите в допитването началото на кризата е на 13 ноември 2008 г., когато Неохим АД и Агрополихим АД обявиха спиране на производството. В близките дни редица структуроопределящи предприятия в страната обявиха антикризисни мерки, включително намаляване на производство, съкращения на работници или принудителен отпуск. В това число бяха Кремиковци, Стомана индъстри, Монбат, Чугунолеене и др.
За 7% от гласувалите първият видим ефект от кризатанастъпва на 11 март 2009 г., когато бе обявено забавяне на ръста на БВП до 3,5% на годишна база за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо 6,8% за третото тримесечие на 2008 г. Забавянето е с 3,3 процентни пункта само за три месеца.
За останалите 49% от гласувалите 581 читатели кризата започва с друго събитие.
„Като имаме предвид кога започна да намалява индустрията, износът, банковите кредити и притокът на капитали, ми се струва, че кризата започна да се усеща към ноември“, коментира за Investor.bg Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.
Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry watch, за България не може да се определи точна дата за начало на кризата. „Ние нямаме финансова криза. Не можем да кажем, че и спадът на фондовите ни индекси е началото на кризата, защото те не са толкова показателни за икономиката ни. Има охлаждане на прегрели сектори на икономиката като инвестициите в недвижими имоти и някои сектори на тежката промишленост, задоволяваща инвестиционното търсене на световните пазари“.
По думите на Богданов има спад в индустрията, има спрели мощности, „но преди това никой не се учудваше на 20-30% ръст. Просто българската икономика е отворена и бързо усеща тенденциите от чужбина, както нагоре така и надолу“.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *