Наша банка даде рамо на месопреработвателите

Меморандумът беше парафиран от Асен Ягодин, главен изп. директор на финансовата институция и Кирил Вътев, председател на Управителния съвет на асоциацията.
 
Събитието поставя началото на нова мащабна инициатива в подкрепа на българския бизнес. В рамките на програма „Партньори” банката ще предоставя индивидуални консултации и бизнес кредитиране за членовете на местни браншови организации. Плановете на ББР с помощта на програма „Партньори” да бъдат отпуснати над 150 млн.лева нови кредити за малки и средни предприятия.
От средата на 2011 г. Банката за развитие предприема активни действия, насочени към облекчаване условията за финансиране на българския бизнес. В тази насока банката договори четири нови кредитни линии от международни финансови институции на стойност 240 млн.лева, на която база стартира две нови програми за предоставяне на  кредити при облекчени условия в партньорство с местни банки. В допълнение, през последната година ББР отпусна директно нови 135 млн.лева за българския бизнес.
„За малко повече от година успяхме да реорганизираме и активизираме дейността на Банката за развитие до ниво, отговарящо на потенциала на банката. Кредитният ни портфейл нарасна с 26% спрямо нивото от юни 2011г. и само този факт говори достатъчно за намеренията ни като пазарно присъствие. В следващите месеци ще се стремим да запазим това темпо, като ще разчитаме както на директното кредитиране, така и на стартиране на нова кредитна програма с участието на други банки. Очаквам в най-скоро време да стартира и гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони, където групата ББР гарантира отпускането на кредити за над 1.3 млрд. лева”, заяви Асен Ягодин.
„Месната промишленост заема важно място в производството на хранителни продукти и по оборот секторът се нарежда на трето място след хлебопроизводството и захарната промишленост. Това е така,  защото в продължение на 20 години се изградиха и успешно работят над 400 български предприятия и те осигуряват работа на около 20 000 души. Надявам се, че сътрудничеството с Банката за развитие, което стартира днес ще даде нови възможности на нашите членове да развиват все по-успешно своята дейност и да произвеждат все по-добри месни продукти за българските потребители, както и ще подпомогне успешното развитие на цялата българска икономика“, заяви Кирил Вътев.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *