Наша професорка опонира на „Файненшъл таймс“ за добива на шистов газ

Това пише в писмото до английското издание „Файненшъл Таймс“ проф. Донка Ангелова от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, цитирана от агенция „Фокус“.
„В материала си „Oilmen hope to carry shale revolution across the pond“, г-н Гай Чезан (автор на статията – б.р.) споменава част от причините за съпротивата на добива  на шистов газ  в Източна Европа и като българка бих желала да добавя още няколко“, уточнява проф. Ангелова.
„Първо, миналата година две малки земетресения се случиха в Ланкшир след извършен фракинг от газовата и петролна компания „Куадрила“. Доклад, изготвен по поръчка на компанията, показа, че има „голяма вероятност“ причина за двата труса да е именно фракингът. Районът на Ланкшир не е земетръсна зона, но България е такава и през тази година страната вече преживя няколко труса с магнитуд от 3,5 до 5,9 по скалата на Рихтер, както и стотици вторични трусове. Предполага се, че технологията „фракинг“ може да предизвиква и много по-силни земетресения“, се казва в статията.
В публикацията на българската химичка пише, че България е малка страна, а районът, в който „Шеврон“ иска да придобие право на фракинг, представлява около една четвърт от плодородната й земя. В тази част влиза Добруджа, която е най-плодородната зона в страната за отглеждане на пшеница. А сега недостигът на зърно в световен мащаб е много по-застрашителен от недостига на газ или петрол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *