Наши зооинженери търсят нови породи щастливи кокошки

 
Един от специалистите е ветеринарният доктор Христо Луканов от Велико Търново, който заедно с няколко членове на Българската асоциация на развъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици работи по създаването на син цвят на рядката българска порода кокошка Шуменска.
Това се прави за първи път в България. Целта е да се обогати генетичното многообразие на породата. Това е един вид превантивна мярка за запазването й. Опитите са част от развъдната програма на организацията. Досега екземплярите са били само с черно оперение.
Ветеринарният доктор работи и сам по създаването на син сьомгов цвят на друга порода кокошки Виандот-бантам. Този вид декоративни кокошки е значително по-известен в Европа. А цветът ще бъде напълно нов за породата. Възможно е дори д-р Луканов да стане и единствен в света, стигнал до такова постижение. Знае, че в Англия правят опити в тази насока, но не знае доколко те са успешни.
От няколко години у нас се работи и по консолидирането и на една голяма родна породна група миниатюрни декоративни кокошки. Това са Бреговска джинка или Северозападна българска бантамка, с цел да бъде призната след години като порода.
Двете селекции на Шуменска и Виандот-бантам се очаква да имат резултат идната пролет.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *