„Нашънъл джеографик“: Цената на приказна Венеция

Наполовина приказен свят, наполовина капан за туристи – така с право германският писател Томас Ман описва Венеция.

Красотата на града на каналите, изкуството, тълпите летовници обаче струва скъпо, твърди кметът Масимо Карачи.

Пристанището засега успява да се справи с наводненията, но се задъхва под наплива на туристите, привлечени от неповторимата му и самобитна атмосфера, разказва августовският брой на „Нашънъл джеографик“
Романтично примамлива за чужденците, Венеция постепенно губи местните си жители, за които остава прозата на всекидневието. Бляскавата фасада има висока цена, която плащат най-вече венецианците, влюбени до болка в града си.

Разрухата и ремонтите са нещо постоянно. Например поддръжката на основите на сградите означава каналът до тях да бъде пресушен и тинята изгребана.

Какво да сторят венецианците, за да устоят на неспирния туристически поток, който едновременно храни и унищожава Венеция? Авторката на статията в списанието Кати Нюман и фотографката Джоди Коб канят читателите на разходка из този прелестен и уязвим град.
Новият брой на „Нашънъл джеографик“ разказва още за мимикрията на животинските видове в природата, за чудовищния вулкан под парка „Йелоустоун“, за камилския конкурс за красота в Абу Даби, както и за най-огромните същества на Земята – сините китове.

На сайта на списанието може да проверите знанията си за мимикрията и сините китове с тестове.

Международен фотографски конкурс 2009

За четвърта поредна година „Нашънъл джеографик“ провежда и международен конкурс по фотография, като тази година oбявените категории са три: Хора, Природа и Места.

Българското издание се включва в инициативата, като организира национален фотоконкурс със същите три категории, гарантирайки участието на победителите в международния етап на състезанието.

Отличените у нас ще бъдат наградени от Банка ДСК със следните суми по дебитни карти: 1-во място – 1000 лева, 2-ро място – 500 лева, и 3-то място – 300 лева.

Победителите в трите категории на световния конкурс ще видят снимките си публикувани в списанието и ще спечелят възможността да пътуват до Вашингтон, окръг Колумбия, в края на годината, за да разгледат седалището на Националното географско дружество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *