На АГРА 2008 представят модерното земеделие

Изложбата АГРА 2008 открива днес министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, под чийто патронаж в първия ден ще се проведе кръгла маса „Аграрна политика – образование – наука – бизнес”, организирана от Аграрния университет в Пловдив.
Изложбата е разположена в палати 3, 4, 6 и 13 на панаирния комплекс в Пловдив, както и на откритите площи около тях. В нея участват повече от 750 изложители от 39 страни, българските участници са 350. Чуждестранните изложители са 378, като най-много са фирмите от Италия (81), Германия (60), Холандия (34), Турция (23), Гърция (21), Франция (19), Испания (19), Дания (14) и САЩ (12). Наетите от чуждестранни компании площи са с 29% повече от миналата година, а с 6% се увеличиха фирмите, които са предпочели директно да се представят на изложбата. Това говори за големия интерес към България, свързан с очакванията на инвеститорите за подем в селското стопанство. Земеделието ще е хитът тази година и ще носи високи печалби, прогнозира „Уникредит груп” в анализ за най-перспективните отрасли на българската икономика през 2008-а. Браншът ще получи допълнителен тласък и от стартиращите плащания за подпомагане на агробизнеса по различни европейски програми. 65% от изложителите са от бранша „Растениевъдство”, 13% са работещите в сферата на животновъдството, 16% – в сектора на услугите и информацията. Големият дял на този сектор се определя от разрастването на консултантската дейност, насочена към разработването на проекти за финансиране от еврофондовете. Това е една от новостите на АГРА 2008, която ще се види и по щандовете на фирмите, търгуващи със селскостопанска техника. Много от тях вече предлагат консултации за програми и проекти, изготвяне на индивидуални решения за оборудване и преоборудване на ферми съобразно стандартите на ЕС.
Най-големия в света зърнокомбайн ще видят посетителите на АГРА 2008. Машината с марка CLAAS LEXION 600 с 10,5-метров варио хедер е изложена на щанда на българската фирма „Рапид КБ”. Тя е една от многото новости, които ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба.
Още четири световни иновации са сред експонатите. Системи за капково напояване гарантират прецизно и икономично използване на вода – разработка на италианската компания A.T.P. AVANZTE TECHNOLOGIE PLASTICHE. В същата сфера е новият продукт на друг италиански изложител – TECNIR, който предлага капкови маркучи с допълнителни приспособления. Холандската фирма VERBAKEL BV е направила автоматична хранилка за угояване на свине, която дозира менюто и е подходяща за малки и големи животни. Най-ефикасната и най-добре координирана програма за разплод на животни, която осигурява максимална производителност и качество, е на датската DANBRED.
Осем са новостите за европейския и българския пазар, които могат да се видят за първи път в България на АГРА 2008. Сред тях е програмен продукт, който автоматично определя колко светлина на квадратен метър е необходима в оранжериите според слънчевото греене, вида и броя на растенията, наличните осветителни тела. С него се разработват месечни графици за осветяване по часове, за да се стимулира растежа.
GPS-системите за управление и контрол на селскостопански машини и транспортни средства са сред хитовете на изложбата. Те са подходящи както за земеделието, така и за лозаро-винарската промишленост.
Водоразтворим торов гел, който се внася в почвата чрез системите за капково напояване, ускорява зреенето, повишава добивите и качеството на продукцията и дори почиства поливните съоръжения.

Експерти на Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция ще разясняват какво финансиране могат да получат фермерите чрез Програмата за развитие на селските райони на специален семинар на 21.02. по време на Агра 2008. На него ще бъдат представени новости в плащанията през 2008 г., субсидиите за преструктуриране на винените лозя и млечните квоти. Същия ден е семинарът „Еврофондовете и агробизнесът” с лектор зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.
Три награди за посетителите на АГРА 2008 е осигурил Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Националния център за аграрни науки. Деловият форум ще се проведе от 19 до 23 февруари с участието на 821 фирми от 40 държави. Те ще покажат нови машини и технологии за агробизнеса.
Голямата награда за посетителите на изложението е бензинов моторен трион STIHL, а освен него ще бъдат дадени водна помпа HONDA-DAISHIN и електрическа косачка с кош.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *