На БФБ очакват рекордно IPO през 2017 г.

Ръководството на БФБ – София, работи по четири направления за развитие на фондовия пазар през тази година. Освен това очакванията са за първото голямо първоначално публично предлагане (IPO) от години и поне още едно, както и за удвояване на оборота. Това стана ясно по време на годишните награди на фондовата борса за най-добрите посредници и компании с принос за развитие пазара.

„Първата инициатива се казва „България интернешънъл“ и предвижда търговия с чужди акции през БФБ със сетълмент през Clearstream“, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на борсата. През май се очаква да започне и търговията с държавни ценни книжа. Работи се и по платформа за търговия и листване на малки и средни предприятия. На фокус са и облекченията при процедурите по листване и връзката борса – КФН – Централен депозитар. Практически всички тези набелязани цели бяха заложени и в стратегията за развитието на капиталовия пазар, по която се работи и прилага от всички участници на пазара.

От борсата заявиха, че работят и с големи потенциални емитенти, а през тази година се очаква да влезе и проспекта и да се реализира публичното предлагане на голяма компания. За нея се говори от известно време, но името й се пази в тайна. Очаква се тя да набере от порядъка на 150 млн. лв. Ако това се случи, ще е най-голямо IPO в историята на БФБ – в момента рекордът се държи от ПИБ, която през май 2007 г. набра 107 млн. лв.

Най-добрите посредници

Финансова къща „Карол“ е инвестиционният посредник с най-много сделки през миналата година, а Първа финансово-брокерска къща е с най-голям оборот. Двете компании бяха наградени от ръководството на БФБ – София, и изпълнителните директори Васил Големански и Иван Такев. За „Карол“ наградата получи изпълнителният директор Ангел Рабаджийски. През посредника традиционно се сключват най много сделки, тъй като той работи с най-много индивидуални клиенти и традиционно печели приза на борсата. За 2016 през „Карол“ са минали 35.6 хил. транзакции за 46 млн. лв., следван от „Елана трейдинг“ с 15.5 хил. сделки и „Бенчмарк финанс“ с 13 хил.

За ПФБК наградата получи управителят Стоян Николов. Инвестиционният посредник е реализирал най-голям оборот за миналата година – 103 млн. лв. Подгласници са „Евро финанс“ и „Реал финанс“ с по 96 и 86 млн. лв.

Тази година ръководството на борсата връчи и награди за принос в развитието на капиталовия пазар. Те бяха в две категории – личности и инвестиционни посредници. В първата наградите получиха новият председател на Комисията за финансов надзор Карина Краиванова и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Тя е за създаването на стратегия за развитие на пазара и за адресирането на проблема за важността на капиталовия пазар. „Тази награда е висока оценка за целите, които сме си поставили и за прилагане на стратегията за развитие. За съжаление установихме колко е закъснял регулаторът през последните години в това отношение и затова сега се налага да влагаме много енергия, за да наваксваме, пише capital.bg. Защото състоянието на капиталовия пазар не отговаря на потенциала и състоянието на икономиката“, заяви Карина Караиванова.

Във втората категория за принос бяха наградени „Елана трейдинг“, ПФБК и „Бенчмарк финанс“. Това бяха и маркет мейкърите на първия борсово търгуван фонд Expat ETF. Той пък стана емитент на годината заради приноса му за ръста на капиталовия пазар през 2016 г. За медия наградата получи „Bloomberg“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *