На зелено през 2011

Кризата се нормализира

Пълното възстановяване на банковия сектор в Източна Европа ще отнеме време, но това няма да засегне в дългосрочен план развитието на кредитния бизнес в региона, се казва в нов анализ на УниКредитГруп.

Банковият сектор в Централна и Източна Европа ще се възстанови напълно вероятно едва през 2011 година, пише в новия си доклад УниКредитГруп, най-големият западен кредитен институт в региона. Ето какво каза пред журналисти в австрийската столица Виена Федерико Гидзони, шеф за Източна Европа на Банк Аустрия, която е част от УниКредитГруп: „Мнението на УниКредит за Централна и Източна Европа остава положително, въпреки факта, че 2009 година беше, както знаем, много трудна година. Днес можем да кажем, че това, от което мнозина се страхуваха, а именно една катастрофална, систематична криза, вече го няма. Сега говорим за нормална икономическа криза, свързана с глобалната, и за регион, който така или иначе демонстрира добри нива на стабилност и сила.”
Рецесия ще има и през 2010

С различна скорост нагоре
Централноевропейски страни като Полша, Чехия и Словакия имат по-добри шансове за бързо възстановяване, смятат от УниКредитГруп. За разлика от тях, Югоизточна Европа и Балтийските страни няма да успеят да се преборят с рецесията и през 2010 година. За България банката прогнозира БВП от – 2,5% догодина, но очаква още през 2011 година той да се качи до + 2%.
Като последица от започващото възстановяване на фирмите от кризата, анализаторите на УниКредит очакват през следващите 12 месеца 8-процентов ръст на кредитите в региона, след спада им до -5% през настоящата година. Количеството на депозитите също ще нарасне. В България обемът на кредитите ще се покачи до макар и скромните 3%; през 2011 година те ще достигнат 8%. УниКредит прогнозира за България и увеличаване на депозитите – догодина те ще се нараснат с 4%, а през 2011 – с 9%.
Размествания на банковия пазар
УниКредитГруп не изключва размествания в банковия сектор в Централна и Източна Европа. Големите западни кредитни институти, инвестирали в региона, няма да изоставят позициите си там, но това не важи за всички играчи, каза Гидзони и поясни: „Очакваме някои местни банки да изпаднат в затруднено положение поради капиталовите ограничения. Възможно е също някои международни банки с много слабо присъствие в региона да решат или да се откажат, или да инвестират повече”, казва Гидзони. Говори се, че испански кредитни институти гледат с все повече интерес към банковия сектор в Източна Европа.

Юлия Дамянова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *