Български и немски експерти консултираха 360 случаи за пенсия

Български и германски експерти от 27 до 29 септември 2016 г. проведоха много срещи у нас  за  правата в областта на пенсиите. Защото тогава Националният осигурителен институт (НОИ) в столицата беше домакин на традиционните българо-германски консултационни дни. 

През трите дни на проявата четири експертни екипа от НОИ и Германското пенсионно осигуряване на Федералната република консултираха гражданите по конкретни случаи, свързани с преценката на права в областта на пенсиите. С годините се множи броят на българите, които работят в Германия.

Поредният двадесет и първи кръг от срещите протече при голяма активност от страна на заинтересованите лица. Представителите на осигурителните институции предоставиха 360 консултации на хора с осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия. Те бяха информирани както за необходимите документи за удостоверяване на германски стаж и образование, което също се зачита за германски осигурителни периоди при определени условия, така и за условията, при които се отпускат германски пенсии.

Българо-германски консултационни дни се организират два пъти годишно. През 2017 г. са планирани две срещи – през месец май в Берлин и през месец септември в Бургас.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *