Половината ни фирми са притискани за подкуп

Близо половината фирми у нас – 46 на сто, са били притискани за подкуп от държавна структура. Така ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании.

Това показва проучване на БТПП, представено от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.
Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни опасни теми.
На най-високите нива на държавна администрация корупцията сьщо е толкова разпространена.
„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения“, посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да“ или „не“ без ясни правила има база за корупция“, коментира Симеонов.
Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.
Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор тя е едва 4 на сто.
Според БТПП, решението е да се въведе много бързо електронното правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник и неговото криминално поведение относно бизнеса..
„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията“, подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят“.
Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.
От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.
Калин ПАСКАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *