На път е да избухне захарна война

Има информация, че сред проверяваните са и фирми на Гриша Ганчев. Вицепремиерът отговори на тези твърдения, че „акцията е срещу голям и известен бизнесмен“. Беше обяснено също така, че до края на деня очаква да има арести. Не стана ясно обаче за кого става въпрос, информира Дарик. Още преди 2 години в доклади на НАП, ДАНС и МВР се споменава за източване на ДДС във фирми от захарния бранш. Същевременно от 2002 година е имало и други доклади в структурите на сигурността за крупни измами, информира БНР.
„Загубите на държавата са между 140 и 200 милиона лева, годишно става въпрос. Така че още преди около две години поисках от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции. Да, мога да потвърдя, че от тази сутрин тази вече двугодишна анализаторска дейност е довела до конкретен резултат и става въпрос за голям брой фирми, над 20 свързани фирми, става въпрос за голям, добре известен български бизнесмен и че по първоначални преценки на дирекциите в НАП по този начин ДДС-измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с един огромен процент“, посочи Дянков.
Няколко часа по-късно самият Ганчев съобщи, че не се проверява от инспекцията на НАП. Той допълни: „Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът“.
Бизнесменът обясни, че няма как ръководената от него фирма да укрива ДДС, тъй като тя произвежда суровината. „Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички…“, обясни Ганчев.
Преди няколко дни в. „Стандарт“ съобщи, че битката за внос на сурова захар е на път да стигне до съда.
„Захарни заводи“ в Горна Оряховица ще подаде жалба срещу „Литекс комерс“ за злоупотреба с монополно положение. Според шефа на горнооряховското предприятие компанията на Гриша Ганчев е собственик на четири от шестте захарни завода – в Русе, София, Бургас и Долна Митрополия. Затова неправомерно е получил две трети от квотата, за която заводите плащат по-ниско мито.
Узунов цитира Закона за защита на конкуренцията, който не позволява това: „Разпределението на квотите е тенденциозно, както и миналата година. Защитават се интересите само на един производител, а ние пак сме ощетени“. В 14-дневен срок той ще заведе иск в съда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *