На работа в Австрия. Може би?

Германия и Австрия ще премахнат трудовите ограничения за българи и румънци, съобщиха преди няколко дни румънските социалдемократи в Европарламента. Според фракцията на румънските социалдемократи в Европейския парламент, Австрия и Германия ще са първите, които ще облекчат строгия си режим, съобщава Дойче Веле. В австрийското социално министерство обаче били изненадани от тази информация.
Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Великобритания и Холандия са деветте страни-членки на Евросъюза, които все още ограничават достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар.

Преходните срокове на Евросъюза за България и Румъния бяха удължени до 31 декември 2011 година. На тази дата или малко преди това ще се вземе решение дали тези преходни срокове да бъдат удължени до максимално 2013 година. В края на април догодина изтича последният преходен срок на ограничения за хора от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 година.

При сформирането си преди година и половина, коалиционното правителство в Австрия се договори, че ще се възползва до край от преходните срокове, което означава удължаване на срока до 2013 година.
Австрийският трудов пазар все пак не е плътно затворен за хората от новите членки на Евросюза, казват от австрийското социално министерство. Според статистиките му, работа в страната са намерили вече около 80 000 души. Но това са главно висококвалифицирани специалисти, най-вече учени и мениджъри, за които съществуват специални квоти.

Пак според статистиките на социалното министерство, през март работещите в Австрия българи и румънци са една от най-малобройните чужди групи в страната – общо около 18 000. Само около 3000 от тях са българи. Двете страни са на предпоследно място и в статистиката за безработни – малко над 2000 души, като само 300 от тях са с българско гражданство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *