На световните пазари суровините са по-интересни от акциите

Бягството от риск идва след като Китай изненадващо повиши лихвените нива, Moody’s свали кредитния рейтинг на Португалия, докладът за бизнес активността в непроизводствения сектор на ISM в САЩ показа спад на индекса на услугите в САЩ до 53.3 пункта.
Решението на Народната банка на Китай, да повиши лихвения процент по едногодишните депозити до 6.56% от четвъртък, засили опасенията че втората по-големи икономика в света изпитва проблеми. Очаква се инфлацията в страната да нарасне до 6.2% през юни, докато растежът на БВП се забавя.
Понижението на рейтинга на Португалия пък нанесе нов удар върху единната валута, която е под натиск от началото на седмицата след като S&P’s заплаши Гърция с фалит.
Еврото поевтинява с 0.88%, до 1.4301 долара, като доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.563%, до 75.050. Американските пари печелят от несигурността на пазарите в качеството си на световна резервна валута.
Поскъпването на долара доведе до спад на цените на суровините. Фючърсите на американския суров петрол с доставка през август поевтиняват с 0.34%, до 96.54 долара за барел.
Златото печели от новините от Китай, в качеството си на хедж срещу инфлацията. Ценният метал поскъпва с 0.98%, до 1 527.50 долара за тройунция.
10:30 часа
Водещият индекс на борсата в Португалия PSI GENERAL INDEX свали 0.56% до 2.786 във вчерашния ден, а днес спадът продължава с нови сили, най-вече заради агенция Муудис, която понижи държавните ценни книжа с цели четири степени до статут „боклук“. Причината са дълговете, натрупани от страната и перспективите за трудности по обслужването им. Най-ударени от борсовите играчи са португалските банки. Акциите им поевтиняват средно с повече от един процент.
В останалата част на Европа търговията също е по-скоро негативна. Очаквано, инвеститорите са предпазливи, още повече, че в последните часове се случи обръщане във валутната търговия, където еврото си върна надмощие над долара до $ 1.4407, а петролът продължава да скъпее до $ 97.26 за барел.
FTSE 100 INDEX пада с 0.13% до 6 016 пункта.  DAX INDEX добавя 0.01% до 7 439 пункта.  CAC 40 INDEX пада с 0.32% до 3 966 пункта.
Суровините са по-интересни от акциите, проличава от търговията на световните пазари през последните часове. Петролът и златото не спират да поскъпват, докато фондовите борси отвъд океана и в Азия са предимно на червено и то при нискообемна търговия. Всичко това е подплатено от неприятни новини, предимно от банковия сектор на Китай и Хонконг, напрежение около дълговата криза в Европа и притеснения около дебата за вдигане на летвата за държавния дълг на Щатите.
Основната енергийна суровина завърши американската сесия снощи на триседмичен връх в цената. Причината е здравото и постоянно търсене в световен мащаб. Фючърсите за барел лек американски петрол с доставка през август поскъпнаха с $ 1.95 до $ 96.89. Към този час, по време на късната азиатска сесия, контрактите се търгуват още по-скъпо до $ 97.49 за барел. Сортът брент струва $ 113.68 за барел.
Златото продължава да показва колко страшни в очите на инвеститорите са дълговата криза, големите динамики във валутната търговия и политическата нестабилност по света. Единствената причина златото да не е над $ 1 550 в момента, е че Гърция все още не е фалирала, коментира пред MarketWatch брокер на фючърси за доставка на злато. Според него голямо влияние върху цената на контрактите оказват притесненията за това дали Конгресът ще разреши на САЩ да вдигне летвата на допустимия държавен дълг.
Към този час тройунция от благородния метал струва $ 1 513.40, а само вчера поскъпването при него бе с $ 30 или 2% за тройунция.
Следпразнично, индексите на Wall Street се движиха в различни посоки, като за отбелязване са изключително ниските обеми на търговия. След като пазарът бе свръхразпродаван през последните месеци, след което последва вълна на покупки, отново имаме известна корекция към нормализиране.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.10% до 12 569 пункта.  S&P 500 INDEX се понижи с 0.13% до 1 337 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.35% до 2 825 пункта.
В Азия освен глобални, инвеститорите си имаха и домашни притеснения. Официално лице от влиятелен институт в Китай тази нощ бе цитирано да казва, че Брутният вътрешен продукт на страната може да се окаже с растеж под 9% през третото тримесечие на годината, което като темп не е достатъчно за икономиката на страната.
В Хонконг под силен натиск са книжата на банките, като разпродажбите свалят чувствително цената им. Една от причините за това бе информацията, че корпорацията Temasek Holdings е в процес на продажба на дяловете си в Bank of China и China Construction Bank Corp. За инвеститорите това оттегляне на голям инвеститор означава, че перспективите пред банковия бизнес не са добри.
Интересни данни за банковия сектор в Китай излязоха со тази нощ. Там ръстът на кредитирането продължава с все същите темпове, като през юни раздадените заеми в местната валута юана са били равностойни на $ 85 млрд. Така сумарно кредитите надхвърлят 4 трлн. йени за първото полугодие. В същото време Moody’s Investors Service излезе с една прогноза, че между 8 и 12% от отпуснатите заеми може да се окажат необслужвани.
Така към края на сесията основните индекси са предимно на червено.
NIKKEI 225 расте с 0.29% до 10 001 пункта.  HANG SENG INDEX пада с 0.40% до 22 657 пункта. CSI 300 INDEX губи 0.71% до 3 100 пункта.
Във валутната търговия доларът се понижава към еврото до $ 1.4452, спада и към японската йена до Y 80.8450, с което коригира част от вчерашния си рейд. Една от причините за него бе пониженият кредитен рейтинг на Португалия, от страна на агенция Moody’s, до степен junk – боклук.

Финанси
Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *