На червено стартира търговията на европейските пазари

 
Преди началото на сесията излязоха данни за производствената инфлация в Щатите, които допълват излязлата по-рано през деня статистика за ситуацията в Европа.
В Щатите индексът на производствените цени през юли се е покачил до ниво 51.5 пункта спрямо 51.4 пункта през предходния месец. Това показва, че и отвъд океана се задава инфлация и вдигане на цените. В еврозоната производствената инфлация скача с 0.4% през юли на месечна база, по данни на Евростат.
Това подхранва очакванията на инвеститорите, че може би ще има намеса от страна на централните банки, които имат функцията да контролират ценовата стабилност.
Спекулациите за интервенция в Европа доведе до големи динамики при еврото. След като поскъпваше над $ 1.26, отразявайки по-големи покупки преди срещата на ЕЦБ в четвъртък, сега то се търгува при курс от $ 1.2573.
В търговията с петрол съществени изменения няма. лекият американски петрол се търгува при $ 96.38 за барел, а сортът брент се котира при $ 115.80 за барел.
Освежаващите новини за инвеститорите днес следобед дойдоха от Мак Доналдс, който се подготвя да отвари първия си вегетариански ресторант в Индия. Така компанията се надява да привлече милиони потенциални нови клиенти, изповядващи религии, който им забраняват да консумират свинско или телешко месо.
Еврото започна да коригира след силното поскъпване от последните часове. Час преди навлизането в търговията на американските инвеститори обединената валута отстъпи от курса 1.26 долара за евро и вече се обменя при $ 1.2569.
Индексите в Лондон, Франкфурт и Париж са на червено. Не са позитивни и новините, които излязоха през последните часове.
Молбите за помощ при безработица в Испания са се увеличили с 0.8% през август, спрямо предходния месец юли. На годишна база се наблюдава увеличение с 12%. така август месец се оказва най-лошият за безработните в Испания.
Излязоха и данни за производствената инфлация в еврозоната. Тя скача с 0.4% през юли спрямо предходния месец юни и с 1.8% на годишна база. Това е предвестник на инфлация, която принципно се контролира от Европейската централна банка. Така натискът върху нея с искане тя да предприеме някакви действия, става още по-силен.
Днес холандският Het Financieele Dagblad излезе със статия, от която стана ясно, че президентът на Бундесбанк Йенс Вайдеман е тотално изолиран от останалите в ръководството на ЕЦБ по отношение на идеята за ново изкупуване на държавни облигации от европейския пазар.
Освен към долара, към който расте вече трети ден, еврото поскъпва и към йената, като в момента се намира на двуседмичен връх и обменният курс е 98.8470 йени за евро. В основата на това движение стоят спекулациите, че ще има ново изкупуване на държавни облигации от европейския пазар.
Същото очакване свали лихвите по краткосрочните държавни облигации на Испания и Италия. Доходността по двугодишните испански ДЦК падна с 0.26 процентни пункта до 3.05%, а по 10-годишните бонове – понижението е с 0.14 процентни пункта до 6.68%.
Лихвите по италианските двугодишни ДЦК паднаха с 0.29% до 2.34%, а по 10-годишните бонове спадът е с 0.6% до 5.71%.
Вчера Жан-Пол Гаузес, член на Европейския парламент, каза, че президентът на Европейската централна банка Марио Драги е заявил пред законодателите, че е склонен институцията му да изкупи дългови книжа със срочност до 3 години. Това веднага бе изтълкувано като подготовка за интервенция на пазарите.
На червено стартира сесията на европейските борси. Инвеститорите са попарени от предупреждението на агенция Муудис, че предстои сваляне на кредитния рейтинг, с който се ползва Европейския съюз. Макар и очаквано като новина, това изиграва своя негативен ефект върху участниците. Сега очакванията към срещата на борда на Европейската централна банка в четвъртък се засилват.
FTSE 100 пада с 0.45% до 5 732 пункта. DAX INDEX се понижава с 0.30% до 6 993 пункта.  CAC 40 губи 0.14% до 3 448 пункта.
Еврото остава скъпо към долара, което не е добра новина за европейския експорт и разкрива активността в заемане на рискови позиции в евро преди решението на ЕЦБ за евентуално ново изкупуване на държавни облигации от пазарите. Към този час едно евро купува 1.2619 долара.
Петролът поскъпва, като барел лек американски се търгува срещу $ 96.93, а сортът брунт струва $ 115.80.
Централната банка на Австралия запази основната си лихва без промяна. Американските инвеститори почиваха снощи, а през тази седмица ще се чакат новини от заседанието на Европейската централна банка в четвъртък.
През последните часове търговията бе свита, най-вече заради отсъствието на играчите отвъд океана, които почиваха заради официален празник в Щатите. Така азиатските инвеститори не бяха много убедителни в търговията и допуснаха там да преобладават пониженията. Основните индекси в Токио, Хонконг и Пекин са на червено.
Nikkei 225 пада с 0.34% до 8 753 пункта.
Hang Seng Index се понижава с 0.23% до 19 515 пункта.
CSI 300 Index губи 0.65% до 2 213 пункта.
По-големи са движенията на валутните пазари, където централната новина е австралийският долар. Централната банка на Австралия запази основната си лихва без промяна на равнището от 3.5%. Това бе очаквано от пазара, но въпреки това се отрази във валутната търговия където австралийският долар поскъпна към американския до $ 1.0247 спрямо нивото от $ 1.0235 преди обявяването на новината. Австралийската централна банка на два пъти през тази година понижаваше основната лихва, през май и през юни, като общото понижение бе от 75 базисни пункта. Позицията на ръководителите на банката е, че австралийската икономика не е имунизирана срещу проблемите на света, така че монетарните власти са готови за бързи действия при необходимост.
При най-популярната валутна двойка евро/долар курсът е в полза на обединената единица, която отново се върна над $ 1.26 и поскъпва до $ 1.2612.
Доларът е слаб и към йената, като я оставя да поскъпне до 78.335 йени за долар.
В търговията с петрол трендовете са разнопосочни. Лекият американски петрол с доставка през октомври поскъпва със 77 цента до $ 97.24 за барел. Сортът брент поевтинява със 17 цента до $ 115.60 за барел. Причината за липсата на ясна посока е в очакването на по-значителни новини.
През тази седмица се очакват новини след заседанието на Европейската централна банка, насрочено за четвъртък. Освен това в петък излиза институционален доклад на финансовото министерство в САЩ, от кои може да стане ясно дали Федералният резерв на САЩ подготвя нов рунд на изкупуване облигации.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *