На 9-то място сме в ЕС по икономически ръст

България се нарежда на девето място сред страните от ЕС по ръст на икономиката, като постига същия резултат като Кипър. За първото тримесечие на годината ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускорява до 3,5%, сочат данните на НСИ.На 9-то място сме в ЕС по икономически ръст.

Резултат с изображение за ИКОНОМИКА

Това е сравнително добро постижение, като се има предвид, че през предходните три тримесечия ръстът на БВП се движеше между 3,1% и 3,4%. Но въпреки ускореното развитие на родната икономика, осем страни от ЕС се представят по-добре. Отличниците са Унгария с 5,2% ръст на БВП и Румъния с 5,1%. Челната тройка се допълва от Полша с ръст от 4,7%. Тези страни догонват много по-бързо богатите държави в Европа. По-добри резултати от нас показват и Естония (с 4,6% ръст на БВП), Хърватия (+3,9%), Словакия (+3,8%), Литва (+3,8%) и Словения (+3,7%).

През първото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 24,656 млрд. лв„ което прави по 2046 долара, или по 1801 евро на човек от населението, информира в.Труд.

Делът на аграрния сектор в икономиката запазва равнището си от същото тримесечие на миналата година. Индустрията намалява дела си в икономиката до 29,4%. А делът на услугите се увеличава до 68,3% при 67,9% година по-рано.На 9-то място сме в ЕС по икономически ръст.

Основният двигател на икономиката е потреблението. Индивидуалното потребление нараства с 4,9% на годишна база, а потреблението, финансирано с пари от държавния бюджет се увеличава с 5,2%. Инвестициите нарастват с 2,5% като те формират 15,4% от БВП.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *