На Wall Street индексите финишираха на червено

Сред причините за ръста му е очакването, че Европейската комисия ще  представи  проекта си за банков съюз, който да действа в рамките на Европейския съюз като бариера срещу повторение на дълговата криза.
 
Индексите на основните борси в Европа отварят с понижения, тъй като скъпото евро не е добра новина за компаниите-износителки.
FTSE 100 пада с 0.1% до 5 784 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.3% до 7 193 пункта.  CAC 40 губи 0.3% до 3 494 пункта.
Отново несигурност и очакване на нещо, което да даде посока на търговията властват над пазарите. Еврото продължава да е скъпо към долара и да се обменя при курс над $ 1.27. Това се отразява все по-негативно на японските износители, за които експортът към Европа се оскъпява чувствително. В Щатите отново се разгоря пламъчето на надеждата, че Федералния резерв може и да се реши на стимулираща интервенция, тъй като данните за заетостта от миналата седмица не бяха достатъчно убедителни.
На Wall Street индексите финишираха на червено. Най-много загуби технологичният сектор, където имаше значителни разпродажби. Днес инвеститорите ще почетат 11-та годишнина от терористичната атака на 11 септември, при която отвлечени самолети се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона.
DOW JONES AVG. спадна с 0.39% до 13 254 пункта.
S&P 500 се понижи с 0.61% до 1 429 пункта.
NASDAQ COMPOSITE потъна с 1.03% до 3 104 пункта.
В Азия посоката на търговия е същата – надолу. Освен повлияни от случилото се отвъд океана, инвеститорите са и в очакване на утрешния ден, в който германският конституционен съд ще се произнесе по плана на Европейската централна банка да стартира неограничено изкупуване на облигации от европейския пазар. Има елемент на разочарование и от онова, което затъналите в дългове държави демонстрират. Вместо да приветстват решението на ЕЦБ за неограничено изкупуване на облигации, те показват високомерие и намерения да се справят и без тази помощ. Така например испанският министър Мариано Рахой вчера бе цитиран да казва, че все още не е решил дали страната му ще поиска спасителна помощ от специално създадените фондове. Това е едно от задължителните условия, които ЕЦБ поставя преди да пристъпи към изкупуване на съответните държавни облигации.
Nikkei 225 губи 1.02% до 8 778 пункта. Hang Seng Index пада с 0.83% до 19 662 пункта. CSI 300 Index се понижава с 1.32% до 2 295 пункта.
Лекият американски петрол поевтинява с 31 цента до $ 96.23 за барел. Сортът брент също губи от цената си, като понижението е с 28 цента до $ 114.41 за барел. Снощи медиите тиражираха становище на петролния министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими, който коментира, че настоящите високи цени на петрола не са оправдани от гледна точка на търсенето и предлагането.
Доларът леко се колебае около четиримесечното дъно, на което бе отпратен от шестте си основни конкуренти във валутната търговия. Към този час доларовият индекс DXY пада с 0.06% до 80.33 пункта. Към еврото зелените пари отстъпват до $ 1.2768. Към йената доларът леко се засилва до 78.3045 йени.
За притеснените за съдбата на еврото, по време на финансов форум в Тиянджин в Китай представител на Международния валутен фонд Зу Мин каза, че светът трябва да има повече доверие в него като валута. Той посочи, че в глобалните валутни резерви делът му се е покачил с 10% от началото на дълговата криза в Европа до сега.  „Знам, че много хора тук имат евро в джобовете си … Еврото е сигурно“, каза Зу Мин, цитиран от MarketWatch.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *