На Wall Street седмицата бе подвластна на песимизма

Инвеститорите впериха поглед към форума на лидерите от Г-20, които пристигнаха вчера в Москва и започват среща, която най-вероятно ще завърши с указания към централните банки как да действат занапред.
На Wall Street петъкът бе подвластен на песимизма. От една страна за него помогна изказване на изпълнителния директор на американската верига магазини за търговия на дребно Wal-Mart, който в интервю за Блубмърг каза, че продажбите през февруари са били бедствени. Това моментално срина акциите на компанията, която участва в изчисляването на водещия индекс на борсата в Ню Йорк. въпреки това DJIA бе единственият индекс от основните, който намери сили за минимален ръст в края на петъчната сесия.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.06% до 13 981 пункта.  S&P 500 Index спадна с 0.10% до 1 519 пункта. NASDAQ Composite Index изгуби 3 192 пункта.
На седмична база DJIA спадна с 0.1%, широкият индекс се покачи с 0.1%, а високотехнологичният изгуби 0.1%. Статистиките показват още, че широкият бенчмарк записва седма поредна седмична победа, а индустриалният индекс пада за втора поредна седмица.
По отношение на наблюдавана корекция, анализатори обясняват пониженията и с факта, че пазарът на акции е свърхкупен в момента и че това е нормална корекция след реализираните ръстове през последните месеци.
Негативно завърши петъкът и в търговията с петрол. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през март паднаха с $ 1.45 до $ 95.86 за барел. Сортът брент се гмурна до $ 117.66 за барел. Причина за негативната търговия е засилилият се долар и съмненията, че търсенето на суровина няма да е силно заради слабите данни за икономическата активност по света.
Във валутната търговия еврото остана слабо към долара, като курсът на размяна се установи при $ 1.3360. Обединената валута поскъпна към йената до 124.96 йени за едно евро.
Най-рязка промяна вчера имаше при цената на златото. Тя се срути с 26 долара за един ден до $ 1 609.50 за тройунция. На седмична база благородният метал изгуби 3% от стойността си. Влияние върху действията на инвеститорите може би оказа и информацията, че милиардерът Джордж Сорос е свил позициите си в злато. Появяват се и анализи, според които предстои тест на дъно от $ 1 550 за тройунция, като по-големи движения може да се очакват след изявленията от срещата на лидерите от Г-20.
Предварителните очаквания от нея са, че ще бъде отправено послание към централните банки, които с монетарната си политика не просто опитват да подкрепят местните икономики, но разпалват и валутни войни. Фокусът на интервенциите трябва да бъде насърчаване на вътрешното търсене и икономическия растеж, а не обезценяването на местните валути, смятат експертите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *