Невероятно, но факт: И германците харчат пари за пълни глупости!

Съюзът на данъкоплатците в Германия публикува своята нова Черна книга за неразумното изразходване на бюджетни средства. Става дума за случаи, при които се хвърлят пари на вятъра за пълни безумия!

Вестник “Билд“ изброява някои от случаите:

1. Германският подводен флот, който е ултрамодерен и скъп – струва цели 3 милиарда евро, но доста проблематичен. 850 войници са готови в базата си в Шлезвиг-Холщайн да плават с шест подводници, задвижвани от горивни клетки, но от години всички подводни лодки са на сух док едновременно. От въвеждането си в експлоатация преди 13 години, само една от тях е плавала с мисия.

2. Голямата коалиция /включваща консерваторите на Меркел и социалдемократите – бел.ред./ е успяла да направи „чудо“, като популяризира закон, който още не е бил влязъл в сила. Например, през лятото федералното министерство на труда похарчи повече от един милион евро, за да рекламира последните си пенсионни решения с плакати, големи реклами и допълнително онлайн присъствие. По това време, обаче, законът все още не е гласуван от Бундестага!

4. Или пък „шегички“ в Берлин – управата на квартала Панков иска да не оставя никакво съмнение у шофьорите: Тук трябва да карате НАЛЯВО! Властите поставят 44 знака на участък, дълъг само 700 метра. В крайна сметка, това е за „безопасността на шофьорите“, така отговориха на запитване от страна на Съюза на данъкоплатците. Разходи за стената от знаци: 5000 евро.

5. Поредното загробване на милиони от Бундесвера? Въпреки голямото недоволство федералното правителство наложи доставката на въоръжените дронове-разузнавачи Heron TP. За най-малко 900 милиона евро! Само че ключовите партньори от НАТО използват американска система, която трудно може да бъде съвместима с Heron/на снимката – дрон-разузнавач/.

„Очевидно е, че парите от данъците, изглежда, не са играли централна роля в тази сделка“, заявиха от Съюза на данъкоплатците.

Може би не е излишно бюрократите от Брюксел да направят едно вътрешносъюзно съревнование кой хвърля най-много пари на данъкоплатците на вятъра в рамките на ЕС. Нищо чудно пък да излезе, че ние, българите, няма да сме на толкова челни места в класирането с  изграждането на стадиони за милиони в села с 20-30 жители, най-младият от които е връстник на Втората световна война…

 

www.financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *