Негативните тенденции за бюджета се задълбочават

В края на април дефицитът по консолидираната фискална програма е 864.5 милиона лева.Това сочат данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за първите 4 месеца на годината, публикувани в края на седмицата. Според Закона за бюджета дефицитът в края на годината не може да надхвърля 1.8% от брутния вътрешен продукт – около 1,5 милиарда лева.На практика до края на април натрупаният дефицит в хазната е около 57.6% от възможния.

Негативните тенденции за бюджета се задълбочават. Обикновено в първите три месеца на годината дефицитът е висок заради увеличените плащания и по-слабите приходи. В края на март дупката в хазната беше дори малко по-голяма – 874 милиона лева. Намалението през април въпреки приключилата данъчна кампания е едва с 10 милиона лева по-малко. За сравнение в края на март миналата година дефицитът е бил 795,6 милиона лева, а в края на април 2013 г. се е свил до 286,4 милиона лева. При това през тази година около 160 000 души трябваше да доплащат данъци върху доходите си за последното тримесечие на миналата година, тъй като те не бяха авансово удържани.

Като цяло в хазната се очаква през тази година да влязат общо 24,328 милиарда лева от данъци и осигуровки – с 1,477 милиарда повече от 2013 г. Засега обаче по нищо не личи, че целите ще бъдат постигнати. Основният ръст се чака от акцизите и от ДДС, но точно при тях изоставането е най-голямо. Приходите от косвени данъци са в размер на общо 3,465 милиарда лева – 27% от програмата за годината. От ДДС са постъпили 2,254 милиарда лева, или 27.2%, а от акцизи – 1,158 милиарда лева, или 26.5%. Само при митата темпът на приходите е добър – 34.3 на сто от заложеното, но сумите там са пренебрежими спрямо целия бюджет – 46,7 милиона лева. Като цяло приходите от акцизни стоки са почти равни с тези от първите четири месеца на миналата година, а при горивата има спад с 40 милиона лева.

Приходите и помощите в консолидираната фискална програма до края на април са 9,453 милиарда лева- 30.5% от планираното за 2014 г. при 30.4% изпълнение за същия период на миналата година. Съпоставено с периода януари-април 2013 г. приходите нарастват със 165.2 милиона лева, като ръст се отчита основно в частта на данъчните приходи. Общата сума на данъчните постъпления (с приходите от осигурителни вноски) за четирите месеца е 7.510 милиарда лева – 30.9% от годишните разчети, обяснява в днешния си брой вестник „Сега“.

В същото време разходите се увеличават до 10,318 милиарда лева – 31.7% от годишния разчет. Спрямо април 2013 г. те са със 743,3 милиона лева повече. Според финансовото министерство това се дължи на ускореното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС, на ръста при социалните разходи. Едновременно с това, както се разбра в дните след изборите, кабинетът се кани ударно да харчи още стотици милиони за военни програми и за общините.

Дефицитът от 864,5 милиона лева се формира от дефицит по националния бюджет от 454,1 милиона лева и дефицит по европейските средства от 410,4 милиона лева. В момента средствата по оперативната програма „Околна среда“ са спрени, а под заплаха от загуба на средства са още няколко програми, по които бюджетът се е разплатил авансово. При евентуални негативни решения от Брюксел бюджетът, който и сега изглежда под съмнение, би станал на практика неизпълним.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *