Недостиг на кадри и при зимния туризъм

Недостиг на кадри и при зимния туризъм .Споразумение за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма ще гарантираме устойчивост в сектора, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Споразумението между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на туризма отчита, че основен фактор за ръста и развитието на сектора са човешките ресурси и че е необходима държавна подкрепа за подготовката на по-качествена и производителна работна сила, подчерта тя.

По думите й водещата цел на двустранния документ е да насърчава предоставянето на обучения за придобиване на професионална квалификация, включително с обучение чрез работа, на заети и безработни лица съгласно заявените от работодателите потребности. В Агенцията по заетостта и поделенията й в страната ще се получават заявки за нуждите им от кадри в широк кръг професии в туризма. Пилотният проект, който създадохме, предвижда регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта лица да бъдат обучавани в държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в центровете му в Царево и Смолян, информира economynews.bg.

Министър Ангелова посочи, че популяризирането на споразумението започва с обсъждане по места с работодателите и всички заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма по две направления. „Едното направление е свързано с такива лица, които са регистрирани в бюрата по труда. А другото е значително ново – то е на базата на дуалното обучение, но за такива лица, които вече са реализирани и в момента работят. Така, ако работодателят реши, ще може да инвестира в тях и след това те да може да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. Това ще бъде широко обсъдено с работодатели и всички заинтересовани страни. Така ще можем да гарантираме устойчивост.“

Министър Ангелкова посочи, че има недостиг на кадри както за летния, така и за зимния сезон. „Затова ни е важно да осигурим възможност за сезонно наемане на работници от трети страни като краткосрочна мярка.“

По време на заседанието на междуведомствения съвет министър Петков представи политиката на Министерството на труда и социалната политика за решаване на проблема с недостига на кадри в сферата на туризма и запозна представителите на бранша с инициираните от правителството законодателни промени за улесняване и ускоряване на процедурите за регистриране на работници от трети страни за сезонна заетост.

В резултат от тези мерки и от нарастващото търсене на сезонна работна ръка в туризма, през 2018 г. се отчита над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в туризма от страни извън ЕС. Към момента са регистрирани над 7800 сезонни работници от трети държави, като част от тях се възползват от процедурата да удължат и да получат разрешение за сезонна заетост до 9 месеца, каза министър Петков.

Изпълнителният директор на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ Любов Попова съобщи, че в периода от началото на 2015 г. до края на септември 2018 г. институцията е обучила над 2000 безработни в професии и специалности в областта на туризма. Най-много от тях са готвачите – 967.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *