Недостиг на работна ръка в Кипър

Кипър е изправен пред остър недостиг на работна ръка във всички области на икономическата дейност, алармират работодателските организации и синдикатите. Страната е с най-голям ръст на свободните работни места в ЕС, но липсват кадри за тях. Българите, работещи на острова, също имат дял в промените в местния трудов пазар.

Кипър ще плаща всички разходи на заразени с Covid-19 туристи - Money.bg

Започналото възстановяване на икономическата активност в Кипър след коронавирусната пандемия открои липса на персонал във всички бизнес сектори, показват последните обявени статистически данни, информира bnr.bg.

В края на второто тримесечие свободните работни места в страната са близо 7400, което е ръст с над 77% спрямо същото тримесечие на миналата година.

Това е и най-голямото увеличение по този показател в целия Евросъюз.

Повечето незаети позиции са в ресторантьорството и хотелиерството, в които е регистриран и най-голям брой безработни.

Почивка в Северен Кипър - Потвърдена програма със самолет! – Почивка със самолет – Кипър | Бохемия

Заради кризата в туризма в резултат на въвежданите ковид-ограничения, много сезонни работници, голяма част от които са европейски граждани, включително българи, са напуснали, отчитат работодатели и синдикати.

Според Кипърската хотелиерска асоциация няма достатъчно хора, които могат да бъдат наети на освободените работни места, тъй като кипърците не желаят да ги заемат.

Социалните партньори са поставили въпроса за липсата на работници в много икономически сектори пред министъра на труда.

Те настояват да се уреди наемането на работа на граждани на държави извън ЕС, на търсещи убежище или чуждестранни студенти в страната.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *