Недофинансиране води болници до колапс и хаос

Недофинансиране и следващ голям хаос  по тези причини –  това прогнозира Българският лекарски съюз, като  допълва, че това недофинансиране на болниците, както и намаленият брой на регулативни стандарти в извънболничната помощ предващават следващи сериозни беди в системата на здравеопазването.

Болничните бюджети за периода април – юни са по-ниски от тези за януари – март, а ръководството на Българския лекарски съюз е разтревожено от създалата се ситуация в системата на здравеопазването. Това се казва в становище на организацията, изпратено до медиите. Според съсловната организация, ако не се предприемат бързи мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс.
В БЛС са постъпили сигнали от болници за намалени бюджети, както и за намален брой на регулативни стандарти в извънболничната помощ. „Поредният пример за неадекватно поведение от страна на НЗОК е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в болница „Пирогов“, лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, в по-голямата част от областните и във всички общински болници, която потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система, поради недофинансиране“, се допълва в становището.
Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия, посочват от съсловната организация.
БЛС е изпратил писма до всички отговорни институции, в които настоява за цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджета на НЗОК за 2017 г.
Вчера от НЗОК съобщиха, че не възнамеряват да заплатят надлимитната дейност на болниците за 2016 г. на този етап – около 20 млн. лв., формирани основно от спешни случаи. Евентуално отпускане на парите може да бъде обсъдено едва след като се направи анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г.
Междувременно от УМБАЛ „Пирогов“ съобщиха, че е изправени пред огромно финансово затруднение и е трябвало да преустановят дейност още преди седмица. Надлимитът на болницата само за май вече надхвърля половин милион лева, което затруднява работата в най-големия спешен център. Причината са намалени лимити, които довели до преразход на болницата. В същото време пациентите там не намаляват, тъй като заради статута си от „Пирогов“ нямат право да връщат пациенти. Голяма част от миналите през спешните кабинети са и нездравноосигурени лица.
В отговор на НЗОК помести на сайта си таблица със средствата, разпределени по месеци, които ще бъдат отпуснати на „Пирогов“ за лечебна дейност. Оттам се вижда, че и с предвидения буфер от 3%, преразходът няма да се покрие. Парите за юни са 3,28 млн. лв., а за юли – 3,14. За сравнение тези за май са 3,44 млн. лв.
През януари Надзорният съвет на НЗОК реши да изплати надлимитната дейност на болниците със средства от резерва на фонда. Общата сума възлиза на над 19,2 млн. лв. и трябваше да бъде преведена на лечебните заведения след 1 април, за да се съобрази с влизането в сила на Националния рамков договор за 2017 г. В края на март обаче стана ясно, че в резерва на касата няма пари за плащане на надлимитната дейност заради очертаващия се преразход по други пера.
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *