Незаконна търговия с гориво: съд и конфискация на автомобили

Незаконна търговия с горива и контрабанден внос – явления, които  придобили такива размери, че според експерти сивият сектор в търговията с горива стига вече  25- 30 процента и се оценява на един милиард лева годишно. Това е мнението не на кой да е, а на Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, който синтезира мнението си от среща на бизнеса в столицата . Това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, добави той. Ведомствените бензиностанции по оценка на БПГА са не по-малко от шест – седем хиляди, а по оценка на Министерството на финансите са 30 хиляди, каза Делчев. От тях регистрирани съобразно изискванията на закона и с онлайн връзка с НАП са само 1400 – всички останали са обекти, на които се продават незаконно внесени горива и с неясно качество, добави той.
Основните причини за нелегалната търговия е лошото законодателство и контрол, корупцията и неравнопоставения подход спрямо различните участници на пазара, каза Делчев.
Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. По думите му няма картел и затова в БПГА имат достатъчно доказателства, които ще бъдат предоставени на КЗК.
За намаляване на нелегалната търговия от БПГА предлагат засилване на контрола и нов секторен закон. Той сподели опит от Чехия, където е имало над 2000 фирми в сектора но след засилване на контрола са останали само 150. От асоциацията предлагат, по примера на Полша, за нелегална търговия с горива да се лежи в затвора и изземване на автомобилите. Никой не би си рискувал колата, за да кара с 20 стотинки по-евтино гориво, което очевидно е с неплатени акциз и ДДС, каза Делчев. У нас е масова практиката откриване на фирми-еднодневки, които се закриват, когато дойде времето за плащане на данъци, а и не правят задължителните по закон 90-дневни запаси с горива, каза още Делчев.
Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива, контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата, но те продължават да нехаят. Не е трудно и да се отгатне каква е причината за това неглижиране и затваряне на очите. Запитан как хората да разбират , че зареждат от нелегална бензиностанция Делчев каза, че има разумно ниво на цените, под което е ясно, че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата.
Андрей Делчев се включи в първата годишна конференция на БПГА, която е продължение на Годишна среща на петролните асоциации от Централна и Източна Европа, проведена вчера в София.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *