Неизвестен трейдър е купил биткойни за 400 млн. долара

Стани голям или си отивай вкъщи – очевидно това е мотото на мистериозен инвеститор, купувайки биткойни на стойност 400 млн. долара, съобщава Market Watch.

Впечатляващата сделка се случва в момент, когато криптовалутите започнаха да се възстановяват след ужасното начало на 2018 г. Повечето цифрови пари загубиха около 50% от стойността си от началото на годината заради страхове, свързани с нарастване на регулациите и въвеждане на различен по вид забрани.

Цената на биткойна се е повишила с повече от 60% от 6 февруари насам, когато се търгуваше за под 6 хил. долара, връщайки се обратно над психологическата граница от 10 хил. долара.

„Не сме наясно със самоличността на големия купувач, но много хора купиха криптовалути по време на спада в цената им“, коментира Алекс Сунарборг, основател на Tetras Capital.

Неизвестният търговец е направил покупките си между 9 и 12 февруари, като по този начин е увеличил броя на притежаваните от него биткойни от 55 хил. до над 96 хил.

В понеделник най-популярната криптовалута премина границата от 11 хил. долара за първи път от края на януари.

В Южна Корея, един от ключовите пазари за биткойн, имаше опасения, че може да влезе в сила строга забрана за търговия с криптовалута. Но тъй като бяха въведени нови мерки, които бяха по-малко строги, отколкото очакваха инвеститорите, това се отрази добре на пазара.

На друг важен пазар за криптовалутите – Япония, данъчните предприеха мерки за ограничаване на манията по криптовалутите, като им наложи данъци, информира investor.bg.

След като още през миналата година беше изяснено, че капиталовите печалби от трансакциите с цифрови пари са вид доход, подлежащ на облагане, то сега инвеститорите са задължени да декларират печалбите си в годишните си данъчни декларации в периода 16 февруари – 15 март.

За разлика от печалбите от акции или операции с чуждестранни валути, които се облагат с около 20%, то облагането с данък върху печалбите с виртуални валути се движи между 15 и 55%. Таванът се отнася за хора с годишен доход от 40 млн. йени (365 хил. долара).

Междувременно данъчните власти в Япония са започнали да създават база данни за инвеститорите в криптовалути, като дори електронната търговия се следи отблизо.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *