НЕК получи парите по решението за АЕЦ „Белене“

Националната електрическа компания е  получила от Министерството на енергетиката възмездната финансова помощ в размер на 601 617 133 евро за заплащане на присъдени суми по арбитражно решение между НЕК и „Атомстройекспорт“ (АСЕ), съобщиха от министерството.

Делото за АЕЦ „Белене“ между НЕК и „Атомстройекспорт“ бе гледано в най-авторитетния международен търговски арбитраж в света – Парижкия арбитраж, като мястото на заседанията на състава е Женева. Средствата, необходими за изпълнението на това решение,   се предоставят на НЕК от централния бюджет на основание чл. 109, ал. 4, т. 2 от Закона за публичните финанси и съгласно чл. 1 от Закона за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания“ ЕАД.
Това е станало възможно след като в Министерството на енергетиката е постъпи становище от главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, според което предоставените съгласно Закона средства не представляват държана помощ по смисъла на чл.107 от Договора за функционирането на Европейския съюз. В тази връзка на основание на чл.10 от Регламент (ЕС) 2015/1589 на Съвета от 13 юли 2015 година българската страна оттегли уведомлението си до ЕК.
След като днес Министерството на енергетиката е превело сумата на НЕК ЕАД, компанията ще изплати присъдените суми по арбитражното дело. Сумата ще постъпи по сметката на АО „Атомстройекспорт“ до края на седмицата.
От Министерството припомнят, че съгласно подписаното на 26 октомври 2016 г. между НЕК и АСЕ споразумение за окончателно уреждане на отношенията си относно решението на Международния арбитражен съд в Женева по дело ICC No. 18086/GZ/MHM, ако НЕК извърши пълно плащане на сумата от 601 617 133 евро към АСЕ на или преди 15 декември 2016 г., АСЕ ще се откаже от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Сделката става факт след подписването на две отделни споразумения между двете страни – за окончателното приключване на решението по отношение на международния търговски арбитраж във връзка с проекта АЕЦ „Белене“ и за отказ от страна на „Атомстройекспорт“ за предявяване на инвестиционен спор към България.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *