Необслужваните бързи кредити нараснаха сериозно

Делът на необслужваните бързи кредити e нараснал сериозно през пандемичната 2020 г. По данни на БНБ размерът им се е увеличил с 58% само за една година.

Снимка: Pixabay

Ако преди пандемията бързите заеми, чието погасяване закъснява с повече от 90 дни, са били на стойност 109 млн. лв., то в края на 2020 г. те вече са 297 млн. лв. Особено ускорено лошите кредити нарастват през последните три месеца на 2020 г. – за този период те са се увеличили с 34% или със 75 млн. лв., пише в. „Сега“.

Основната част на клиентите на фирмите за бързи кредити са граждани, които не могат да получат финансиране от банките. Сред най-честите причини са липса на постоянни доходи или вече са попаднали вече в кредитния регистър като лоши длъжници. Именно този тип кредитоискатели са пострадали най-много в COVID-кризата – те бяха първите съкратени или излезли в принудителен неплатен отпуск заради затваряне на редица бизнеси или паднали търговски обороти, информира infostock.bg.

Резултат с изображение за „krediti“

Не само физически лица обаче търсят бързи кредити. Малко над 18% от портфейла на небанковите институции са вземания от фирми, показват данните на БНБ към края на 2020 г. Тези търговски дружества също се приемат като неблагонадеждни и нямат достъп до банково финансиране.

Оскъпяване на заема

Като „рискови“ клиенти тези граждани и фирми получават заеми с лихви, далеч над нивата, които дават банките. От 20 до 40% са лихвите, които предлагат повечето фирми за бързи кредити. По закон олихвяването не трябва да надвишава 50% от размера на теглената сума, но не малка част от тези фирми налагат различни допълнителни такси, неустойки и гаранции, които оскъпяват двойно и тройно заема и още повече влошават финансовото положение на длъжниците.

Резултат с изображение за „krediti“

Затова и данните за драстичния ръст на необслужваните бързи кредити през 2020 г. са особено тревожни. Още повече, когато драстично изпреварват ръста на новоотпуснатите през годината заеми. Статистиката на БНБ показва, че общият размер на кредитите в този сектор за една година се е увеличил от 2,9 млрд. лева на 3,07 млрд. лева или с близо 6%.

Засега делът на необслужваните бързи кредити в портфейла на небанковите институции е нараснал до 9,7% при 6,5% преди кризата. Вероятно обаче през тази година делът им ще скочи рязко. За сравнение лошите кредити на банките в края на 2020 г. са 8,7%, докато преди година делът им е бил 9,5%.Източник: money.bg

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *