Необходима е банкова гаранция за рециклиращите фирми

Фирмите, които не са внесли гаранция, в момента извършват дейността си незаконно – за това алармира председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Маринов. За сравнение, броят на извършващите такава дейност организации през изминалата 2012-а година е бил 52.
От общо 15 организации по оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства през 2012-а година само 6 са подали заявление за издаване на разрешение. Колко от тях са платили и банковата гаранция от 1 милион лева ще стане ясно в началото на февруари, а издадените документи от началото на годината могат да се окажат невалидни, уточни Борислав Маринов:
Внасяте си автомобил от Германия, трябва да го регистрирате в КАТ и за да да направите това трябва да притежавате удостоверение, че сте член на някоя от организациите за оползотворяване или да платите сумата на автомобила на държавата. Тъй като цената е много по-ниска на организациите за оползотворяване, гражданите избират да станат членове на организацията. Ако обаче тази организация е нелегитимна, гражданитът ще дължи парите обратно на държавата.
Всички организации, които осигуряват оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства, гуми, електрическо и електронно оборудване, отработени масла, негодни за употреба батерии и акумулатори, трябва да осигурят и рециклирането им. Борислав Маринов посочи факта, че в момента 93 процента от един стар автомобил може да се рециклира:
Организациите за еко-такси сключват договори с фирми подизпълнители, събират се от цялата страна старите автомобили, разкомплектоват ги на всичките им съставни части и автомобилът подлежи по този начин на рециклиране. В момента около 93% от автомобила успява да се рециклира, само 7% се изхвърлят на сметището като отпадък, всичко друго влиза в заводите и става бъдеща суровина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *