Непредвидимостта прави бизнес средата у нас непривлекателна

Следващият кабинет ще бъде изправен пред значителни предизвикателства и най-голямото предизвикателство е липсата на доверие в институциите, каза изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев. В предаването „Денят започва“ на БНТ Георгиев посочи, че вече не корупцията, а стабилността става основен проблем за инвеститорите у нас. По думите му, корупцията вече е третият въпрос, който задават инвеститорите, когато търсят камарата.

Първите два въпроса вече са съвършено други – това което искам да направя тук, колко стабилно ще изглежда и ще намеря ли квалифицирани кадри, обясни Георгиев. Според него, регулаторната среда у нас е трудна и „това, което смущава в последните една-две години е непредвидимостта, какво може да се случи на другия ден и това е индикатор, че бизнес средата става непривлекателна“.

Според Валентин Георгиев, някои бързи законодателни актове „чисто и просто не богат да бъдат оправдани. Или тогава вече отиваме в нещо друго, което може да доведе сянката на съмнение, че фактически тези промени се правят за някого или за определени икономически кръгове и само да тях. Точно това трябва да се избегне в разговорите с управляващите и точно това трябва да се даде от тяхна страна като гаранция, че средата ще остане стабилна, че ще остане предвидима и че ще може да се вземат такива решения, които са плод на едни анализи, едни оценки, които дават достатъчно сигурност, че даденото законодателно решение е правилно и то ще бъде изпълнявано.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *