Нерегламентираните парични потоци хранят сивата икономика у нас

Истинската причина за сивата икономика в България са милиардите нерегламентирани парични потоци, каза на пресконференция заместник- председателят на камарата Дикран Табеян, предаде БТА.

Ръководството на Българската стопанска камара посочи, че промените в Закона за местните данъци и такси, с които се даде право на общинските съвети да увеличат промила на данък сгради двойно и в същото време им беше отнета възможността да променят данъчните оценки на имотите, са погрешно управленско решение, което поддържа размерите на сивата икономика.

Обществена тайна е, че обикновено сделките с недвижими имоти се декларират по данъчна оценка, която в пъти е по-ниска от пазарните цени, каза Табеян.

Данъчните оценки на имотите трябваше да се повишат до техните истински пазарни равнища и да се намали промилът за данък сгради, за да не се получи по-голямо натоварване на населението.

По този начин паричният поток, който би влязъл в общините би бил същият, но тогава никой нямаше да може да декларира в пъти по-малка продажна цена на недвижимия имот, допълни Табеян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *