Нефтът падна на $ 69 за барел, ОПЕК няма да пипа добива

Европейските капиталови пазари отвориха с повишения под един процент след като повечето пазари в Азия приклюха с ръстове дошли слединформацията, че богатото на петрол емирство Абу Даби отпускат помощ на Дубай от 10 млрд. долара. Във Великобритания FTSE 100 се повишава с 0.97% до 5 312 пункта, в Германия DAX е нагорес 0.91% до 5 808 пункта и във Франция CAC 40напредва с 0.77% до 3 832 пункта.

Петролът в понеделник продължава негативния тренд от последните осем сесии. В европейската търговия черното злато пада до $ 69.30 за барел в Ню Йорк и до $ 71.22 за барел брент в Лондон. На срещата на Организацията на страните износителки на петрол в Ангола на 22-ри декември картелът вероятно няма да прави кореции на дневния добив. Това казаха официални представители на Кувейт, като така започват и вербалните послания около срещата на ОПЕК през следващата седмица.
Новината от Дубай повиши стойността на еврото към щатския долар, основно заради намаляването на опасенията, че някои от най-големите европейски банки могат да отчетат отписвания на активи около Dubai World. Преди обед водещата двойка се котира около $ 1.4655 за 1 €. В петък еврото падна към щатската валута до най-ниското си ниво от началото на октомври от $ 1.4586 за 1 €.

9.00 ч. българско време
Петролът започва седмицата преди Коледа с поредни понижения, след като още в петък цената на черното злато падна под $ 70, днес негативният тренд я прати около $ 69.50 за барел. Сравнението на цените показва, че подобни нива не са виждани от началото на октомври 2009 г.
Спадът идва заради продължаващите опасенията на инвеститорите за неравномерното икономическо възстановяване, което може да се отрази на търсенето на петрол и на горива.
Само през миналата седмица нефтът загуби 7.4% вследствие на поскъпващия долар и на ръста на запасите от горива в Съединените щати.
Преди влизането на европейските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 69.52 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент приключи на $ 71.50 за барел.
На капиталовите пазари в Азия търговията завършва разнопосочно. В Япония NIKKEI 225 приключи с минимален спад от 0.02% до 10 105 пункта. Загуби записват и в Нова Зеландия, Индонезия и Малайзия.
На другите борси превесът е на оптимизма. В Хонг Конг HANG SENG се повиши с 1.41% до 22 210 пункта, а в Шанхай, Китай CSI 300 е нагоре с 1.14% до 3 615 пункта.
Днес стана ясно, че властите в Дубай ще платят дълга на изпитващия затруднения недвижим гигант Nakheel, който възлиза на 4.1 млрд. долара. За целта те получиха помощ от 10 млрд. долара от Абу Даби, богатото на петрол съседно емирство. Правителството на Абу Даби се съгласи да финансира с 10 млрд. долара Фонда за финансова поддръжка на Дубай, който ще бъде използван за покриването на серия от задължения на Dubaï World, се казва в официално комюнике. Правителството е разрешило използването на 4.1 милиарда долара за изплащането на ислямските облигации, известни още като сукук, чийто падеж настъпва днес.
Информацията буквално подлуди борсите в ОАЕ, но този път в положителна посока, като DFM GENERAL INDEX напредна с цели 10.12%.
Новината от Дубай се отрази и на валутните пазари, където еврото се повишава към щатския долар. След края на азиатската сесия EUR/USD се котира при $ 1.4670 за 1 €. В петък единната европейска валута се понижи до най-слабото си ниво към долара от 5-ти октомври от $ 1.4586.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *