Не всеки инвеститор може да се превърне в Уорън Бъфет

Меб Фабер  е използвал тези данни, в които е събран опитът от изминалите 90 години, за да разкрие дали всеки инвеститор може да се превърне в Уорън Бъфет.
31.5% възвращаемост за периода 1926-2010 г. означава, че един инвеститор в крайна сметка ще притежава повече от половината от пазара на акции. А 33% означава, че един инвеститор в крайна сметка ще притежава целия пазар!
При 40% възвращаемост вие ще сте собственик на целия фондов пазар за около 60 години – не е лош план за пенсиониране.
А при възвращаемост от 21.5% годишно, евентуалният инвеститор ще притежава в края на 2010 година 0.62241% от пазара с обща капитализация в размер на 16.4 трилиона долара. Това би означавало личен портфейл от акции на стойност 102 000 милиарда долара.
Уорън Бъфет обаче е показал, че е в състояние да постигне 20% възвращаемост за много дълъг период от време. Хора като него са едни от най-богатите хора на планетата, но те са феномени.
Дори така инвеститорът може да реализира печалба от 20% в продължение на 5, 10, може би дори 15 или 20 години, но тъй като капиталовата база за инвестиции расте експоненциално, тя постепенно се превръща в целия наличен капитал, който няма как да надхвърли собствения си обем.
Не е невъзможно инвеститорът да заложи срещу пазара и да спечели, но е важно хората да имат реални очаквания за възможностите за печалба от търговията с акции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *