Не очаквам фалит на Гърция, заяви Волфганг Шойбле

Шойбле подчерта, че равнището на гръцкия дълг не бива да надвишава 120% от БВП през 2020 година. В Брюксел германският министър на външните работи Гидо Вестервеле отхвърли възможността за по-голяма помощ за Гърция от държавните кредитори, освен отстъпките на банките, поради продължаващото влошаване на положението в тази страна. „Не виждам смисъл всяка седмица да се говори за нови средства“ в подкрепа на Гърция, „при положение че не знаем дали обещаните реформи действително са приложени“, изтъкна Вестервеле, който е в Брюксел за среща на външните министри от ЕС. Той е член на либералната Свободна демократическа партия, част от коалицията на канцлерката Ангела Меркел, която традиционно най-силно се съпротивлява срещу отпускането на финансова помощ на затруднените страни от еврозоната. Споразумението с частните кредитори за намаляване на гръцкия дълг е много близо и трябва да бъде завършено до края на януари най-късно, заяви днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен на Световния икономически форум в Давос, предаде Reuters. Ние сме много близо до споразумение. Гръцкият премиер Лукас Пападимос поднови късно тази нощ преговорите с Високопоставени представители на банките, информира БНТ. Това е пореден опит да се преодолеят препятствията около подписване на споразумение за преструктуриране на външния дълг на страната, за да се избегне фалитът на Гърция.
Пападимос преговаря с Института за международни финанси, с банкова лобистка организация и с френската банка BNP Paribas. Гърция иска частните кредитори да опростят половината от нейния дълг, а в замяна да получат плащания в кеш и нови облигации с по-дълъг падеж.
Високопоставени официални лица от еврозоната оказват натиск върху частните притежатели на гръцки облигации да приемат новите облигации при по-ниска лихва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *