Не приемаме диференциран ДДС

Вчера страните членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) за някои сектори на услугите.
Тази стъпка дава правото на всяка от държавите, която пожелае, да свали ДДС ставката при домашните грижи за болен, ресторантьорството, малките ремонтни дейности, фризьорският сектор, продажбите на книги и цифрови носители, строителство и саниране, галантерия и търговия с кожи.
Германия, Дания, Чехия, България, Литва и Естония предупредиха, че няма да приемат повече сектори в списъка, а финансовият ни министър Пламен Орешарски беше категоричен, че у нас диференцирана ставка няма да бъде въведена изобщо.
След заседанието на ЕКОФИН вчера Орешарски обясни, че приоритет в момента е намаляването на преките данъци, така че 20-те процента ДДС си остават. България не е задължена да прилага приетата обща рамка, тъй като данъчната политика на всяка страна от еврообщщността е суверенна, каза той.
Министър Орешарски съобщи още, че продължава диалогът на българските власти с Европейската комисия и с останалите страни членки за влизането на България в подготвителния механизъм за еврозоната (ERM ІІ).
В този механизъм дадена страна трябва да остане минимум две години, но не е целесъобразно да стои там много дълго, обясни министърът, като добави, че по тази причина първо се води диалог за устойчиво покриване на критериите.
По-рано вчера Орешарски внесе в ЕКОФИН декларация, в която се потвърждава очакването на България за допълнително европейското финансиране за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“ за периода 2010-2013 година. Срокът на договаряне на европейските компенсации за блоковете изтича в края на тази година. Скоро трябва да бъде преведен последният транш от договорените общо 550 млн. евро.
Източник: expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *